Eveniment

Guvernul Boc se angajează în faţa FMI să construiască bugetul pe 2011 cu TVA de 24%

Guvernul Boc se angajează în faţa FMI să construiască bugetul pe 2011 cu TVA de 24%

Autor: Voican Razvan

09.09.2010, 23:54 47

Bugetul pe 2011 trebuie construit luând în calcul o cotă de TVAde 24%, iar documentul va trebui aprobat de Parlament până lajumătatea lunii decembrie, potrivit angajamentului pe care guvernulBoc şi l-a luat prin scrisoarea suplimentară de intenţie către FMIaprobată ieri de executiv.
Prevederea referitoare la nivelul TVA valabil pentru anul viitor afost introdusă expres în textul scrisorii, spre deosebire devarianta care a circulat în august, imediat după vizita de evaluarea misiunii Fondului.

La scurtă vreme după majorarea TVA la 24% începând cu 1 iulie,preşedintele Traian Băsescu a început să vorbească despreperspectiva revenirii asupra acestei măsuri, eventual de la 1ianuarie, însă angajamentul explicit asumat acum de Guvern artrebui să pună capăt speculaţiilor privind modificarea niveluluiTVA pentru anul viitor.
Premierul Emil Boc a anunţat că veniturile lunare din TVA aucrescut cu 25% faţă de media lunilor anterioare majorării cotei dela 19% la 24%.
Noua scrisoare de intenţie reia angajamentul legat de elaborareaunei ordonanţe de urgenţă privind impozitarea persoanelor fizice cuaveri mari, pe baza consultanţei primite de Ministerul Finanţelorde la experţi ai FMI.

Iniţial, proiectul de ordonanţă trebuia finalizat până la jumătatealui august. În noua scrisoare, datată 9 septembrie, termenul estemutat la sfârşitul lunii august, ceea ce ar presupune că proiectuleste deja gata. Autorităţile s-au ferit până acum să dea detalii.În scrisoarea către board-ul FMI guvernul afirmă că va extindedefiniţia veniturilor impozabile pentru a permite taxareaveniturilor din orice sursă care nu este exceptată prin lege.
Un alt "amendament" inclus în noua variantă a scrisorii faţă de ceadin august se referă la excluderea din plafonul de 39 mld. leistabilit pentru cheltuielile de natură salarială ale statului pe2011 a contribuţiilor sociale pentru militari. Iniţial, plafonulrespectiv trebuia să includă toate formele de remunerare.
Guvernul îşi reafirmă angajamentul ca noua schemă de salarizare însectorul bugetar să fie aplicată de la 1 ianuarie 2011, iar aceastasă asigure o reducere a cheltuielilor totale de tip salarial. Estemenţinut şi obiectivul de concediere a încă 90.000 de bugetari. Deasemenea, este menţinută intenţia de îngheţare a pensiilor în 2011,aceasta urmând a fi ridicată în 2012, când va fi aplicată o nouăschemă de indexare. Statul îşi menţine şi angajamentul de a susţinedezvoltarea pilonului II al sistemului de pensii prin majorarea dela 2,5% la 3% a nivelului contribuţiilor care vor fi virate cătrefondurile administrate privat anul viitor.

Eliminarea subvenţiilor pentru încăl­zirea populaţiei - anunţatăiniţial de Băsescu pentru anul acesta se amână pentru 2011,figurând printre sursele de economii care ar trebui să conducă lareducerea deficitului bugetar de la 6,8% la 4,4% din PIB. Guvernulpromite din nou Fondului că în curând va fi publicată strategiafiscală pe termen mediu vizând perioada 2011-2013 şi că va asiguraConsiliului Fiscal fondurile necesare pentru a angaja personal binepregătit. Nu face însă multe referiri la orientările strategiei înafară de obiectivul reducerii deficitului bugetar la 3% din PIBpână în 2012 şi de perspectiva unor noi constrângeri la nivelulcheltuielilor publice.
În privinţa Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit - carea iscat un mare scandal între bănci şi clienţii care se considerănedreptăţiţi prin modul de calcul al dobânzilor - Guvernul îşireafirmă angajamentul de a o "revizui" pentru a asiguracompatibilitatea cu directiva corespunzătoare a UE "îndeosebi înprivinţa ne-retroactivităţii prevederilor".
În mod bizar, deşi este datată 9 septembrie 2010, variantascrisorii de intenţie care a intrat ieri în circulaţie poartăsemnătura fostului ministru de finanţe Sebastian Vlădescu şi nu pecea a lui Gheorghe Ialomiţianu, alături de cea a guvernatorul BNRMugur Isărescu.
razvan.voican@zf.ro


Bancherii îşi angajează avocaţi pentru a ataca ordonanţa50

Asociaţia Română a Băncilor a hotărât ieri să angajeze o casă deavocatură pentru a obţine o opinie juridică independentă privindmodul în care Guvernul a transpus în legislaţia naţională prinordonanţa 50/2010 prevederile directivei europene privindcreditarea persoanelor fizice. Anterior, bancherii ameninţaseră cuposibilitatea unui proces împotriva Protecţiei Consumatorilor -iniţiator al ordonanţei, şi chiar cu o plângere la ComisiaEuropeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO