ZF 24

Guvernul crede că a găsit piatra filozofală: să impulsioneze consumul fără să reducă taxele

Autor: Razvan Voican

04.02.2014, 21:40 4230

În loc să îşi asume economii la buget şi reduceri corespunzătoare de taxe pentru relansarea consumului, gu­vernul Ponta crede că a găsit după un an de la instalare soluţia prin care să atingă mai multe ţinte de stimulare a eco­nomiei, fără a încărca însă deficitul bugetar pe 2014: statul îi va ajuta pe românii cu venituri de până la 1.600 de lei (nivelul aproximativ al salariului mediu pe economie) să-şi achite ratele la credite prin reducerea impozitului pe venit timp de doi ani.

„Am luat această măsură pentru că eco­nomia are nevoie de o relansare a consu­mu­lui. După cum se vede, anul trecut am încheiat cu un deficit de cont curent de 1% din PIB şi cum deficitul bugetar a fost de 2,5% din PIB rezultă că sectorul privat s-a contractat cu 1,5% din PIB. Noi avem nevoie ca sectorul privat să reia investiţiile şi consumul, nu să se ajusteze. Toată miza este să eliberăm bani în economie azi fără să afectăm deficitul bugetar actual“, afirmă Liviu Voinea, ministrul bu­getului.


Aveţi nelamuriri legate de noua schemă de ajutor lansată de Guvern pentru persoanele cu venituri mici şi credite la bancă? Trimiteţi toate întrebările dumneavoastră prin intermediul unui comentariu la acest articol sau prin intermediul unui e-mail la adresa adelina.mihai@zf.ro, iar redactorii ZF vor încerca să găsească răspunsurile de la iniţiatorii proiectului.


„Din punct de vedere economic, o astfel de măsură nu are sens, pentru că reprezintă de fapt un transfer de creanţă din privat la stat. Nu este corect nici pentru populaţie, deoarece creează probleme de asimetrie, între datornici pe de-o parte şi pe de altă parte între datornici şi nedatornici, cei din urmă nefiind ajutaţi. Tre­buie acţionat mai degrabă pe partea de ofertă, nu pe partea cererii, adică trebuie să le acorzi facilităţi celor care produc, nu celor care consumă“, a spune analistul economic Laurian Lungu, executive director în cadrul firmei de consultanţă Macroanalitica,

Datele BNR arată că debitorii cu venituri mici au cele mai mari probleme cu plata ra­telor. Clienţii cu venituri sub 1.500 de lei aveau la jumătatea anului trecut credite de consum ajunse în neperformanţă de peste 3 mld. lei, adică aproape jumătate din neperfor­man­tele din această categorie de împrumuturi.

Cum va funcţiona schema? Clienţii băn­cilor persoane fizice care au restanţe mai mici de 90 de zile vor face o înţelegere cu băncile urmând ca timp de doi ani să ramburseze doar jumătate din rate (maximum 500 de lei pe lună), apoi vor primi scutire de la plata impozitului pe venit timp de doi ani (maxi­mum 200 de lei pe lună).

Schema de restruc­turare a creditelor cu ajutorul Fiscului încă are neclarităţi, însă în principiu răspunde în sfârşit nevoii de încu­rajare a consumului, după un an 2013 care a arătat că menţinerea echilibrelor macroeco­no­mice şi o creştere economică timidă nu sunt suficiente pentru refacerea încrederii.

În acelaşi timp, schema pentru debitorii cu probleme la rambursare vine ca un în­ceput de soluţie pentru marea problemă a creditelor neperformante care sufocă băncile şi blo­chează reintrarea creditării pe un trend ascen­dent: chiar dacă vor fi eligibili numai clienţii cu restanţe mai mici de 90 de zile, schema de sprijin poate preveni formarea de noi credite neperformante şi va îmbunătăţi calitatea portofoliilor bancare per ansamblu, reducând implicit presiunea costurilor cu provizioanele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO