Eveniment

Guvernul elimină subvenţia la construirea de locuinţe prin credit ipotecar

Guvernul elimină subvenţia la construirea de locuinţe prin credit ipotecar

Foto Shutterstock

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

04.10.2011, 00:05 612

Guvernul nu va mai acorda subvenţii pentru con­struirea de locuinţe prin credit ipotecar, argumentând că preţul materialelor a scăzut pe fondul crizei, dar şi că veniturile bugetului sunt insuficiente, astfel că de acest sprijin vor beneficia doar cei care au depus deja cereri.

Propunerea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Subvenţia pentru con­struirea unei locuinţe prin credit ipotecar este în cuantum de 30% din costurile de construire a acesteia, dar nu mai mult decât valoarea echivalentă în lei a 15.000 de euro şi nu mai mult decât valoarea creditului ipotecar con­tractat.

Programul prin care se acordă ajutorul este de­rulat prin autorităţile ad­minis­traţiei publice locale, subvenţia fiind acordată de Ministerul Dezvol­tării.

În nota de funda­mentare a proiectului se precizează că din cauza constrângerilor bugetare, din februarie 2010 şi până în prezent nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat, iar Mi­nisterul Dezvoltării nu a decontat sumele nece­sare pentru plata subven­ţiilor solicitate de consiliile locale.

"Criza economică a condus la scăderea pre­ţurilor materialelor de construcţii şi implicit a locuinţelor nou construite. În această situaţie rapor­tul între costul de con­strucţie şi veniturile poten­ţialilor beneficiari nu mai impune intervenţia directă a statului, mai ales în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente", arată autorii proiectului.

Subvenţiile de la bugetul de stat vor fi acordate în continuare pentru cererile depuse de beneficiari şi înregistrate la consiliile locale înainte de data intrării în vigoare a ordonanţei, care urmează să fie aprobată de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO