Eveniment

Guvernul nu are de ales: trebuie sa taie cheltuielile in pofida amenintarilor cu greva

Guvernul nu are de ales: trebuie sa taie cheltuielile in pofida amenintarilor cu greva
17.05.2010, 23:46 45

Guvernul lui Emil Boc trebuie sa decida daca va modificascrisoarea de intentie cu FMI prin care se angajeaza sa taiepensiile si salariile sau daca o va adopta in forma actuala riscanddeclansarea grevei generale, dupa ce Consiliul Economic si Social,structura consultativa din care fac parte membrii guvernului,sindicatele si patronatele, nu a ajuns ieri la un compromis privindreducerea cheltuielilor statului.

Sindicatele si patronatele au cerut Guvernului sa redacteze onoua scrisoare pentru Fondul Monetar International, in care sa fieincluse mai multe propuneri, printre care anularea concedierilor lainstitutiile de stat de unde s-au dat deja oameni afara sirenuntarea la reducerea pensiilor.

Ministrul finantelor, Sebastian Vla descu, a spus ieri in plenulCES ca scrisoarea catre FMI ar trebui trimisa saptamana viitoare,pentru a primi cea de-a cincea transa din imprumut la sfarsitullunii iunie.

"Sunt sanse ca FMI sa se intoarca in Romania, pentru a reluadiscutiile. Fondul Monetar a spus ca, daca exista propunerisustenabile, sunt de acord sa revina si sa promoveze noul text,pentru a reveni la pacea sociala", a spus Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, la finaluldiscutiilor de la CES.

"Trebuie recurs la o schimbare de politici fiscale, ceea ceinseamna o baza de impozitare mai larga. Nu putem accepta pensiilescazute sau desfiintarea pilonului doi. Noi am cerut inghetareacontributiilor pentru pilonul doi", a spus Hossu. Sindicatele auamenintat cu declansarea grevei generale, daca Guvernul nu va fi deacord cu modificarea scrisorii.

Nici patronatele nu au stat alaturi de guvern, nefiind de acordcu reducerea pensiilor cu 15%, alaturi de taierea salariilor cu25%, propuse de Guvern ca alternativa la majorarea taxelor.

"Patronatele si sindicatele inteleg situatia foarte grea in carese afla Romania si vor o solutie comuna, care sa fie acceptata deFMI. Nimeni nu a negat parametrii financiari din scrisoare, ci anegat detaliile, anume ca trebuie sa se reduca cheltuielilebugetare nejustificate, dar asta nu in seamna reducerea salariilorcu 25%. Am cerut o strategie de relansare a economiei, care acum nuexista", a spus Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.

In timpul sedintei, ministrul fi nan telor Sebastian Vladescus-a contrat cu Varujan Vosganian, fostul ministru liberal alfinantelor care a propus reducerea cheltuielilor de achizitii cu25% in loc de reducerea salariilor si concedieri. Ministrul infunctie sustine ca propunerea este nesustenabila, pentru ca astfelSanatatea si Educatia nu ar mai avea bani pentru cheltuielilecurente.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile au propus, ca masuripentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010,reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15%si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorareasemnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica siTVA.

Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, aufost contestate de sindicalisti.

Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotrocenisi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI safie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fieadoptata de Guvern decat cu avizul CES.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO