Eveniment

Guvernul nu renunta la impozitul minim, dar introduce cote diferentiate

Guvernul nu renunta la impozitul minim, dar introduce cote diferentiate
12.04.2009, 19:55 33
Guvernul a decis la sfarsitul saptamanii trecute printr-o ordonanta de urgenta ca impozitul forfetar va fi calculat diferentiat, in functie de cifra de afaceri, intre un nivel minim anual de 500 de euro si o limita maxima de 10.000 de euro, tinand cont de propunerea avansata de patronate.
Prin noile masuri fiscale privind impozitul minim si deductibilitatea TVA autoritatile intentioneaza sa aduca la buget in acest an circa 700 de milioane de lei, din impozitul forfetar urmand sa fie colectate 355 de milioane de lei.
Initial, Ministerul Finantelor intentiona sa introduca un impozit anual de 0,5% din veniturile inregistrate de firmele care activeaza in 20 de domenii de activitate, precum imobiliar, turistic, comert si consultanta, dar nu mai putin de 6.500 de lei pe an.
Totodata, microintreprinderile ar fi trebuit sa plateasca cel putin 1.625 de lei trimestrial, daca impozitul datorat, de 3% din venituri, era mai mic de aceasta suma.
Masurile au fost contestate atat de firmele mari si micii intreprinzatori, cat si de analistii si consultantii fiscali, care sustineau ca nu ar fi oportuna introducerea impozitului minim, in conditiile in care cea mai mare parte a companiilor ar putea inregistra pierderi din cauza crizei economice.
Insa, in conditiile scaderii progresive a incasarilor bugetare si a acordului cu FMI, prin care au fost stabilite tinte trimestriale pentru deficitul bugetar si pentru venituri, Finantele sunt constranse sa gaseasca noi surse de venituri. Oficialii sustin ca scopul introducerii impozitului forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila, pentru a elimina evaziunea fiscala, respectiv sustragerile de la declararea diferiterilor venituri.
O corectie fata de varianta initiala a fost adusa de Guvern si in ceea ce priveste facilitatile privind deducerea TVA, prin aplicarea noilor prevederi sperandu-se atragerea a 348 de milioane de lei la buget.
Firmele vor putea deduce TVA doar pentru masinile folosite la anumite activitati, precum leasing, scolile de soferi, taximetria, sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii, dar nu si pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane. „Se propune introducerea in Codul fiscal a unui articol nou, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa TVA aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se arata in normele metodologice la ordonanta.
Finantele sustin ca, deoarece aceste autoturisme sunt utilizate si in scopuri personale de catre angajatii companiilor, ar trebui tinute evidente separate pentru uzul personal si pentru uzul in scopul afacerii, iar pentru uzul personal companiile ar avea obligatia anularii dreptului de deducere a TVA prin procedeul ajustarilor. „Din practica, rezulta ca tinerea de evidente separate este foarte dificila, iar ajustarea TVA este evitata prin diverse metode."
TVA va putea fi dedusa si in cazul autoturismelor care sunt utilizate pentru transportul de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, dar nu este clar cum va fi realizata monitorizarea astfel incat acestea sa nu fie utilizate si in interes personal.
Noile modificari fiscale vor fi aplicate in perioada mai 2009-decembrie 2010.
Firmele care inregistreaza profit vor plati un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului cifrei de afaceri in care se incadreaza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO