Eveniment

Guvernul nu ştie cât a economisit cu recalcularea pensiilor

Autor: Iulian Anghel

05.12.2010, 23:56 45

Guvernul a alocat în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS)pentru 2011, pentru plata pensiilor militarilor, poliţiştilor şiale foştilor angajaţi ai serviciilor secrete, 3,2 mld. lei (800mil. euro), dar nu ştie ce economie a făcut sau dacă a făcut curecalcularea acestor "pensii speciale" care, până nu de mult, erausecrete. Pentru prima dată însă Guvernul anunţă numărul pensiilorspeciale (militari, poliţişti, servicii secrete) - 156.000.

Ministrul muncii Ioan Botiş afirmă că nu i-a fost adus lacunoştinţă cuantumul pensiilor plătite, până în prezent, acestorcategorii de pensionari, drept urmare nu poate să estimeze dacăs-au făcut sau nu economii în urma recalculării pensiilor. Doar că,în vară, Guvernul estima că va face economii, prin recalculareapensiilor, de sute de milioane de euro anual.

"Trebuie să spun că nici eu nu ştiu. Noi am primit o sumă şi amprins-o în buget pentru a putea plăti aceste pensii", a spus Botişpentru ZF.

Practic, dacă recalcularea pensiilor diplomaţilor,parlamentarilor şi ale aviatorilor (în jur de 8.000 de pensii, cu oestimare de economisire de 100 mil. euro anual) a fost făcută decătre Casa Naţională de Pensii ale cărei date sunt publice,recalcularea pensiilor militarilor, ale poliţiştilor şi aleangajaţilor din SRI a fost făcută de către aceste instituţii, care,până în prezent, au păstrat secrete şi numărul de pensionari şicuantumul pensiilor foştilor lor angajaţi.

Acum, ministrul munciii admite că aceste instituţii i-au pus înfaţă (prin intermediul Casei Naţionale de Pensii - care nu are cumsă ştie însă despre ce este vorba, de vreme ce nu a recalculataceste pensii) o sumă care a fost apoi prinsă în bugetulasigurărilor sociale - din 2011 toate pensiile urmând să fieplătite din bugetul asigurărilor.

Potrivit calculelor ZF, din vară, în timpul discuţiilor de­sprerecalcularea pensiilor, cheltuielile cu pensiile speciale - la opensie medie lunară de 500 de euro - erau de aproximativ 1 mld.euro anual. Proiectul bugetului de asigurări sociale arată că medialunară a unei pensii speciale este de 1.755 lei (415 euro).

Bugetul asigurărilor sociale pe 2011 relevă pentru prima dată şinumărul de pensionari cu pensii speciale şi valoarea medie apensiei acestora.

În septembrie, SRI a transmis, la solicitarea ZF, că pensiamedie a unui fost angajat al instituţiei este de 2.578 de leilunar, dar nu a oferit date despre numărul pensiilor plătite. MApNa transmis, în urma unei solicitări similare, că pensia medie aunui militar este de 1.750 de lei, iar numărul de pensionari aiMAI este de 81.500.

Datele bugetului asigurărilor arată că în România există 80.800de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării, 66.000 plătiţi prinMinisterul de Interne şi 8.800 plătiţi prin SRI.

Pensiile militarilor, ale poliţiştilor şi ale foştilor angajaţiai SRI au fost plătite până acum de la bugetul de stat prinintermediul instituţiilor în cadrul cărora activaseră ei. Acestecategorii nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii,dar primeau ca pensie, în general, 85% din ultimul salariu brut(sau o medie a ultimelor şase luni). Recalcularea acestor pensiis-a făcut în baza unei simulări - ca şi când ei ar fi contribuit caorice angajat, drept urmare vor fi îndreptăţiţi să primească pensiaîn funcţie de venitul avut de-a lungul vieţii şi nu de ultimulsalariu (pensia se indexa cu evoluţia salariilor celor angajaţi înfuncţii echivalente celor ieşiţi la pensie). Guvernul a susţinutcă, astfel, va face şi ceva economii, dar rezultatul nu estecunoscut.

Practic, ceea ce bugetul de stat dădea SRI, MApN şi MAI pentruplata propriilor pensionari, dă acum bugetului asigurărilor sociale(prin Ministerul Muncii).

Datele comparate ale bugetului Ministerului Muncii şi alebugetului asigurărilor sociale de stat arată că suma transferarăde la bugetul de stat către pensiile speciale este de 3,2 mld. leiîn 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO