Eveniment

Guvernul nu ştie cum arată legea bugetului de stat pe 2011

Guvernul nu ştie cum arată legea bugetului de stat pe 2011

Autor: Iulian Anghel

11.10.2010, 23:58 50

În săptămâna în care legea bugetului - cel mai important actnormativ al unui an fiscal - ar fi trebuie să fie deja îndezbaterea Parlamentului, - nimeni nu pare să ştie cum arată actulnormativ.

Ministerul Finanţelor spune că el este gata, dar nu dă detaliisubstanţiale, sfetnicii premierului nu pot divulga, după cumsinguri spun, conţinutul legii, dar toată lumea face trimitere lastrategia fiscal-bugetară 2011-2013 cu care Consiliul Fiscal a datde pământ şi despre care sindicatele afirmă că ar fi fost dejaretrasă pentru că, după cum le-ar fi explicat premierul Emil Boc,nu a fost decât o ciornă.

Declaraţiile oficiale sunt contradictorii.

"Legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale pentru2011 vor fi transmise Parlamentului în termenul legal, adică înaceastă săptămână", susţine secretarul de stat în MinisterulFinanţelor Gheorghe Ghergina.

"Legea nu poate fi adoptată atâta vreme cât sindicatele şiGuvernul nu se înţeleg pe salariul minim pe economie. Nu ştim cândva fi aprobată legea în Guvern", spune consilierulprimului-ministru Emil Boc, Andreea Paul-Vass. "Parametriibugetului sunt stabiliţi şi sunt cei cuprinşi în strategiafiscal-bugetară 2011-2013", susţine Gherghina care, de ani de zile,se ocupă cu redactarea legii bugetului. Ba nu, spune Vass: "Oricemodificare a salariului minim antrenează cu sine modificarea multoraltor indicatori". "Legea bugetului este aproape gata", spuneGherghina. "Nu ştim cum arată legea bugetului", afirmă Vass. Bătutîn cuie rămâne doar deficitul bugetar de 4,4% din PIB şicheltuielile maxime cu salariile bugetarilor de 39 de miliarde delei (9-9,2 mld. euro), arată consilierul premierului.

Sindicatele au cu totul o altă opinie. Bogdan Hossu, liderulCartel Alfa, afirmă că discuţiile cu guvernul pe margineasalariului minim sunt întrerupte, efectiv, de trei săptămâni, învreme ce consilierul premierului, Andreea Vass, spune că acestenegocieri sunt febrile şi că nu poate da detalii despre subteranelediscuţiilor.

Salariul minim este de 600 de lei. Guvernul nu vrea şi nici nuare cu ce să-l majoreze, în vreme ce sindicatele susţin că doaractualizarea cu inflaţia din ultimii doi ani ar trebui să ridicesalariul minim la 675 de lei. Sindicatele cer un salariu minim de705 lei.

Ceea ce încurcă şi mai mult lucrurile este faptul că în aceastăvreme se discută despre noile grile de salarizare ale noii legi asalarizării unitare în sistemul bugetar. În discuţiile cu FMI,Guvernul s-a angajat să plafoneze fondul total cu salariilebugetarilor la 39 mld. lei. Legea salarizării unitare a fostelaborată anul trecut şi prevedea ca diferenţa dintre salariulminim şi cel maxim (al preşedintelui ţării) este de 1 la 12. Legeamodificată ar urma să prevadă că diferenţa este de 1-15. Ce se vamodifica de fapt? Creşte salariul preşedintelui? Nicidecum. Ceea ceîncearcă Guvernul este să modifice baza. Adică salariile să scadă,admite Andreea Vass. Sindicatele nici nu vor să audă. Guvernulsusţine că modifică legea pentru o mai bună corelare a funcţiilorbugetare. Realitatea este alta. Pur şi simplu Guvernul nu mai arebani să plătească salarii potrivit actualei legi - şi asta o admiteacum fostul ministru al muncii, Mihai Şeitan: "Discuţii de felulacesta vor fi şi în 2012. Şi atunci legea va fi modificată. Pur şisimplu nu avem bani".

În 2010, coeficientul de ierarhizare, cel în funcţie de careerau stabilite salariile bugetarilor, este de 705 lei. Potrivitlegii încă în vigoare, în 2011 ar trebuie să fie de 765 de lei.Numai că, în momentul în care a fost elaborată legea, Guvernul aplătit pentru salariile bugetarilor 11 miliarde de euro. Anulviitor, strâns cu uşa de acordul cu FMI, a trebuie să-şi plafonezesalariile la 39 mld. lei, adică 9-9,2 mld. euro. Montajul care seîncearcă acum este adaptarea plafonului maxim ce poate fi cheltuitcu salariile la numărul de salarii bugetare în plată.

Fără lămurirea acestor lucruri, bugetul de stat nu poate fipromovat în Parlament.

Nici anul trecut Guvernul Boc nu a respectat termenul legal depromovare a bugetului în Parlament până la 15 octombrie. Însă anultrecut a fost o situaţie atipică. Guvernul fusese demis de deLegislativ şi nu mai avea dreptul de iniţiativă legislativă. Anulacesta, chiar cu majoritatea fragilă pe care o are în Parlament,Executivul este unul perfect valid din punct de vedere juridic.

Indicatorii probabili ai bugetului din 2011

  • Venituri - 176,7 mld. lei (32,5% din PIB)
  • Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat -192,3mld. lei (36,9% din PIB)
  • Cheltuielile cu salariile - 39 mld. lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat - 47 mld. lei
  • Deficitul bugetului general consolidat - 4,4%
  • Cheltuieli aferente proiectelor europene - 2% din PIB
  • Inflaţia la finele anului - 3,2%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO