Eveniment

Guvernul o ia de la capat cu FMI. Veniturile bugetare sunt cu 4 mld. euro sub estimari

Guvernul o ia de la capat cu FMI. Veniturile bugetare sunt cu 4 mld. euro sub estimari

Gheorghe Pogea (stanga), ministrul finantelor, mai are cateva zile in care sa-l convinga pe Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, ca poate reduce cheltuielile.

04.08.2009, 19:38 29

Romania trebuie sa negocieze cu FMI o noua scrisoare de intentie prin care sa fie modificat acordul din primavara, iar autoritatile sa-si asume noi angajamente de reforma si ajustare a cheltuielilor pentru a putea primi a doua transa din imprumutul de 12,95 mld. euro, afirma surse guvernamentale.

"Evaluarea va fi mai flexibila, avand in vedere si apropierea alegerilor, insa aceasta nu inseamna ca vom scapa foarte usor pentru ca trebuie reduse cheltuielile cu pana la doua puncte din PIB. Fondul vrea masuri credibile, care sa fie implementate corect", afirma sursele citate. Temerea FMI si a UE este ca Guvernul nu va fi capabil sa ajusteze deficitul bugetar estimat anul acesta la 7% din PIB pana la 3% din PIB in 2011, ceea ce ar compromite calendarul de adoptare a monedei euro.

FMI estimeaza ca veniturile bugetare vor fi in acest an cu 17 mld. lei mai scazute comparativ cu prognoza initiala, renegocierea tintei de deficit bugetar urmand sa porneasca de la aceasta proiectie, a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), dupa o discutie cu misiunea FMI. "Se va renegocia cifra de deficit bugetar pornind de la faptul ca se vor incasa pana la finele anului cu 17 mld. lei mai putin decat estimarea initiala a Fondului." In acordul cu FMI, veniturile la bugetul general consolidat au fost estimate la 166,72 mld. lei pentru intregul an, excluzand fondurile UE. Pierderea de venituri de 17 mld. lei inseamna o scadere cu 10% a incasarilor estimate initial. Din discutiile care au avut loc pana in prezent s-a conturat un deficit bugetar de circa 7% din PIB, in conditiile scaderii economiei cu 7-8%.

Finantele estimeaza acum un PIB de 495 mld. lei (circa 117 mld. euro), ceea ce inseamna o scadere de 36 mld. lei (8,6 mld. euro) fata de prognoza anterioara.

"Scaderea economiei romanesti va fi mult mai abrupta decat s-a estimat initial. Trebuie sa fim flexibili in privinta Romaniei. Am avut aceeasi atitudine si cu alte state din regiune. Situatia economica este mult mai grava decat s-a anticipat, dar nu numai in Romania, ci si in alte tari din Europa", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI in Romania.

Guvernul a respectat tinta de deficit bugetar pe semestrul I, insa acesta a fost rezultatul "artificial" al amanarii unor cheltuieli din iunie in iulie, nu al unor masuri sustenabile de restructurare a cheltuielilor, afirma surse guvernamentale.

Asa se face ca deficitul bugetar a inregistrat o crestere exploziva in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO