Eveniment

Guvernul Ponta 3 trebuie să livreze pentru PSD rezultate politice şi economice care să-i asigure câştigarea alegerilor

Băsescu s-a mirat de tinereţea noilor veniţi în guvernul Ponta. Majoritatea au sub 40 de ani, dar tocmai vârsta a fost unul dintre motivele pentru care o parte din ei au fost criticaţi de opozanţii guvernului. Galerie foto

Băsescu s-a mirat de tinereţea noilor veniţi în guvernul Ponta. Majoritatea au sub 40 de ani, dar tocmai vârsta a fost unul dintre motivele pentru care o parte din ei au fost criticaţi de opozanţii guvernului. Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

05.03.2014, 22:10 446
Guvernul Ponta 3 (alcătuit în urma înlocuirii PNL cu UDMR) a fost lansat aseară la apă fără şampanie, dar cu presiunea din ce în ce mai mare de a livra rezultate atât politice cât şi economice pentru PSD, care trebuie să câştige alegerile europarlamentare din mai şi pe cele prezidenţiale din noiembrie.

Guvernul Ponta 3 moşteneşte o creştere economică de 3,5% şi trebuie să aducă o rată comparabilă în condiţiile în care situaţia politică de la graniţă (criza din Ucraina) poate să pună proiecte de investiţii pe „hold“, iar costul împrumuturilor ar putea creşte.

Noii miniştri au depus jurământul după ce un potenţial nou scandal prelungit între preşedinte şi premier a fost domolit în mod misterios, iar televiziunile de ştiri au speculat că John Kerry, numărul doi în ierarhia administraţiei americane, i-ar fi împăcat pe Băsescu şi Ponta.

Kerry s-a aflat ieri la Kiev pentru a susţine administraţia ucraineană în faţa ameninţării ruse şi tot ieri Ponta s-a întâlnit cu ambasadorii occidental la Bucureşti, la o zi după ce noul său guvern fusese validat de Parlament, dar preşedintele Băsescu refuzase semnarea decretelor de instalare în funcţie a noilor miniştri.

Noul ministru al finanţelor Ioana Petrescu, a cărei numire a produs multe comentarii, va trebui foarte rapid să demonstreze ce poate. Pe umerii guvernului – şi în noua sa componenţă - apasă succesul creşterii economice de anul trecut de 3,5%. În acelaşi timp, surse din Ministerul Finanţelor spun că, la nivelul colectării la buget, luna februarie a înregistrat minusuri faţă de ţintă, ceea ce l-ar putea obliga pe ministrul bugetului Liviu Voinea să taie din nou din cheltuielile de investiţii, cum a mai făcut, pentru a se încadra în deficit. Un astfel de demers ar putea s-o pună la încercare pe noua ministră a finanţelor, abia instalată.

După depunerea jurământului de către miniştrii cabinetului Ponta 3, Traian Băsescu a anunţat că a apro­bat memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI. „Dacă veţi citi programul cu atenţie, veţi vedea că pentru fiercare dintre dumneavoastră este foarte mult de făcut“, le-a spus preşedintele noilor miniştri care au depus jurământul la Palatul Cotroceni, citat de Mediafax. El a adăugat că cea mai mare parte precondiţiilor sunt deja îndeplinite. „Sper ca acest acord cu FMI, care este practic un program de guvernare, să fie îndeplinit spre binele României. Chiar dacă unele măsuri nu sunt cele mai plăcute, am convingerea că ele vor duce la creşterea competitivităţii României.“ Şeful statului a ţinut să precizeze că România are o problemă în ceea ce priveşte creşterea competi­tivităţii în companiile de stat.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus noilor miniştri, la finalul ceremoniei de depunere a jurămintelor de învestitură, că nu le poate oferi şampanie, pentru că premierul a alocat Administraţiei Prezidenţiale un buget mic.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO