Eveniment

Guvernul Ponta a dus bugetul pe excedent pentru că a oprit investiţiile şi a născocit taxe noi

Guvernul Ponta a dus bugetul pe excedent pentru că a...

Autor: Iulian Anghel

29.10.2014, 00:09 2992
Excedentul la care a ajuns bugetul general consolidat în primele nouă luni din an este urmarea încasării celei de-a doua tranşe a impozitului pe construcţii speciale, dar mai ales a reducerii cheltuielilor de capital cu 2,5 miliarde de lei faţă de ianuarie - septembrie 2013 şi cu aproape un miliard de lei a cheltuielilor pentru proiecte finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

Astfel, dacă bugetul ar fi pus în cheltuielile de investiţii de anul acesta tot atâţia bani cât anul trecut, deficitul la nouă luni ar fi fost de 0,5% din PIB, la un PIB estimat în legea bugetului pe 2014 de 662,2 miliarde de lei. Deficitul stabilit în legea bugetului este de 2,2% din PIB, iar cum bugetul este pe un excedent uşor şi surprinzător (0,06% din PIB în septembrie faţă de un deficit de 0,24% din PIB în august), rezultă că guvernul are „spaţiu fiscal“ în ultimele trei luni din an să cheltuiască din împrumuturi peste 14 mld. lei. Coincidenţă sau nu, acest lucru se petrece în lunile de campanie electorală.

Veniturile bugetului consolidat au crescut în primele nouă luni ale anului cu 5,5% comparativ cu perioada similară a lui 2013, dar sunt încă departe de ritmul de 8% pe care ar trebui să-l înregistreze pentru a se încadra în ţinta de venituri fixată în legea bugetului (venituri de 216 miliarde de lei faţă de 200 de miliarde de lei în 2013). Media de creştere e veniturilor a fost în celelalte luni de aproximativ 4%, creşterea din septembrie venind din veniturile din certificatele pentru emisii cu gaze cu efect de seră şi din tranşa a doua a impozitului pe construcţii speciale – 1,1 mld. lei în total.

Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 2,6 miliarde de lei (6,7%), cele din accize cu 1,7 miliarde de lei (11,2%), dar încasările din TVA rămân la un nivel modest, cu un plus de doar 0,8%. Impozitele şi taxele pe proprietate au adus un plus de 1,7 miliarde de lei (46,6%), impozitul pe profit un plus de un miliard de lei (13,2%) comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2013.

Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel scăzut, reprezentând 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% peste perioada similară din 2013.

Pe partea de cheltuieli, cel mai mult au avut de suferit cheltuielile de capital (investiţiile din buget), cu un minus de 23,7%, însă mai redus decât cel din august, când se înregistra un minus de 29,5%. Cheltuielile totale pentru investiţii (cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe), au fost de 16,5 mld. lei, respectiv de 2,5% din PIB, faţă de 19,4 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului precedent (- 15%).

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mici cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7% ca urmare a majorării salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO