Eveniment

Guvernul Ponta a extras din economie 1,4 mld. lei prin noile taxe în primul semestru

Guvernul Ponta a extras din economie 1,4 mld. lei prin...

Autor: Claudia Medrega

02.09.2014, 00:07 817

Impozitul pe construcţiile speciale şi acciza suplimentară la combustibili, cele două taxe noi din 2014 care au stârnit dezbateri aprinse şi multe critici, au adus în S1 la buget 1,4 mld. lei (peste 300 mil. euro).

Iar dacă adaugăm şi în­casările din cele trei taxe su­plimentare pentru sectorul energetic iniţiate anul trecut şi perpetuate şi în 2014, suma „extrasă“ din economie prin aceste impozite se apropie de 2 mld. lei, după cum reiese din informaţiile transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la solicitarea ZF.

Cu toate că Ministerul Finanţelor a agasat mediul de afaceri cu noi impozite şi taxe majorate în acest an, după cele două valuri de modificări fiscale din 2013, veniturile totale ale bugetului consolidat au coborât în S1 2014 spre 15% din PIB, marcând unul dintre cele mai slabe semestre din punctul de vedere al colectării bugetare din ultimii patru ani.

 

Iar noile dijme au lovit

direct în afacerile companiilor şi au strangulat economia. România a revenit în groapa recesiunii tehnice după două trimestre consecutive de scădere (T2 minus 1%, T1 minus 0,2%).

Contracţia economiei a fost pusă de oamenii de afaceri pe seama taxelor noi (euroacciza şi taxa pe stâlp), a lipsei măsurilor reale de încurajare a cererii, dar mai ales pe lipsa investiţiilor, atât ale statului, cât şi ale sectorului privat. Ritmul anual de creştere economică a frânat de la 3,8% în T1 2014 la 2,4% în primul semestru.

Suma cumulată încasată în primul semestru din „taxa pe stâlp“ şi acciza suplimentară la combustibili, de 1,4 mld. lei, a fost de 1,5 ori mai mare decât nivelul prognozat de Ministerul Finan­ţelor. Cu toate acestea veniturile buge­tare totale au fost la sfârşitul primului semestru cu 4,5 mld. lei sub program.

În timp ce suma colectată din „taxa pe stâlp“ în primul semestru a fost de 751,4 mil. lei, mult peste nivelul estimat, veniturile încasate din acciza suplimentară la combustibili au fost cu 15,3 mil. lei sub program, totalizând 654,7 mil. lei. Acciza era programată pentru începutul anului, dar a fost aplicată doar din aprilie.

Impozitul pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, iar cel de-al doilea termen de plată este 25 septembrie. Ministerul Finanţelor a estimat iniţial pentru întregul an 2014 ve­nituri de 488 mil. lei din taxa pe construcţii speciale. Însă în­ca­sările efective din „ta­xa pe stâlp“ ar urma să ajun­gă la apro­xi­mativ 1,4 mld. de lei, potri­vit noilor calcule ale Finanţelor, adică triplu faţă de estimările iniţiale.

„Veniturile încasate din acciza supli­men­­tară la combustibili în primul se­mestru din 2014 sunt în sumă de 654,7 milioane de lei (din care 528 milioane de lei reprezintă acciza, iar 126,7 milioane de lei reprezintă TVA aferentă accizei majorate). Programul estimat pentru primul semestru din 2014 la acciza supli­men­tară la combustibili a fost în sumă de 670 mi­lioane de lei (din care 540 milioane de lei acciza, iar 130 milioane de lei TVA aferentă acci­zei majorate)“, conform in­for­maţiilor transmise de ANAF pentru ZF.

Consiliul Fiscal a avertizat că plusul de încasări din „taxa pe stâlp“ a fost deja con­su­mat în acest an prin amânarea cu trei luni a implementării ac­cizei suplimentare la carburanţi, precum şi prin decizia de restituire a unei părţi din aceasta către marii transportatori, care au un impact bugetar negativ cu­mulat de 923 milioane de lei.

 

Câţi bani au adus în 2013 taxele noi

Guvernul şi-a propus să obţină un plus de venituri bugetare de peste trei miliarde de lei de la sectorul privat în 2013, în urma aplicării celor două valuri de modificări fiscale, dar încasările efective au fost sub nivelul prognozat, tota­lizând aproximativ un miliard de lei, după cum re­iese din cifrele transmise de Agenţia Naţio­nală de Administrare Fiscală.

Taxe suplimentare pentru sectorul ener­getic, cu impact bugetar total aproximat la circa un miliard de lei, taxarea activităţilor agricole, schimbarea regimului microîntre­prin­derilor, accize majorate sunt câteva dintre schimbările fiscale decise la începutul anului 2013 pentru a putea susţine reîntregirea salariilor bugetarilor şi pensiile. Cel de-al doilea val de modificări fiscale a vizat reducerea de la 24% la 9% a TVA la produsele de panificaţie din luna sep­tem­brie, impactul negativ al acesteia fiind esti­mat să fie compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunurile de lux, care urmau să aducă, teoretic, la buget venituri de 300 mil. lei.

Anul trecut veniturile bugetare totale au avansat doar cu 3,6% faţă de 2012, în condiţiile în care în bugetul iniţial Finanţele mizau pe o creştere de 8,4%. Încasările bugetare sub pro­gram au determinat Guvernul să facă în toamna anului trecut o rectificare bugetară ne­gativă. Veniturile totale ale bugetului con­solidat au coborât în 2013 la 31,7% din PIB, mar­când unul dintre cei mai slabi ani din punc­tul de vedere al colectării bugetare din ultimul deceniu, 2013 putând fi comparat doar cu anul de criză 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO