Eveniment

Guvernul pregateste a doua rectificare bugetara: se taie de la salarii, dar creste bugetul de la Interne

Guvernul pregateste a doua rectificare bugetara: se taie de la salarii, dar creste bugetul de la Interne
20.08.2009, 00:00 36

„Rectificarea bugetara va face ajustari de la toate ministerele in mod echitabil, pentru ca interesul meu este sa asigur functionarea statului si banii pentru investititii. Este luata in calcul inclusiv reducerea de cheltuieli cu personalul, echivalenta introducerii celor 10 zile de vacanta, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, pentru ca asta este situatia, veniturile au scazut", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, citat de Mediafax.

In urma vizitei Fondului Monetar International (FMI) din iulie, pentru revizuirea programului de imprumut semnat cu Romania, Guvernul si-a asumat o noua proiectie, cu o contractie a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 8%, fata de 4,1%, cat se stabilise in primavara.

Totodata, Guvernul a primit permisiunea FMI de a majora tinta de deficit bugetar, la 7,3% din PIB, de la 4,6% din PIB. Astfel, PIB-ul ar putea sa scada anul acesta la 115 miliarde de euro, de la aproape 137 mld. euro, anul trecut.

Guvernul a a obtinut de la FMI acordul pentru a utiliza circa jumatate din urmatoare doua transe de imprumut - respectiv circa 1,7 de miliarde de euro - pentru a finanta deficitul bugetar. In mod normal, banii ar fi trebuit sa mearga in rezerva valutara a Bancii Nationale, insa vor fi redirectionati catre Ministerul Finantelor. O asemenea operatiune nu a mai fost derulata in istoria Fondului. Pogea a mai spus ca Guvernul are resursele necesare acoperirii pensiilor, salariilor si tuturor obligatiilor sociale pana la sfarsitul anului, precum si sursele de finantare a investitiilor.

Subiectul rectificarii a fost discutat „tangential" in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, iar proiectul ar putea fi analizat de Executiv, in prima lectura, la 19 august, au declarat recent surse ministeriale. Potrivit lui Pogea, rectificarea vizeaza taierea cheltuielilor cu salarii, premii, bunuri si servicii, cu 4,5 mld. lei (0,9% din PIB), si suplimentarea bugetului MAI, a celui pentru pensii si somaj, dar si majorarea garantiilor de stat.

Guvernul a cerut recent municipalitatilor sa faca ajustari, urmand sa implemeneteze standarde pentru dimensionarea personalului. Pe de alta parte, valul de disponibilizari - care pana acum a fost alimentat preponderent de sectorul privat - va duce la o crestere a cheltuielilor cu asistenta sociala. Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuata in luna aprilie, in urma acordului de imprumut convenit cu FMI si Comisia Europeana.

Potrivit FMI, majorarea tintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scaderi a veniturilor bugetare in acest an cu 17,5 mld. lei (3,5% din PIB) fata de programul initial, ca urmare a scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale.

Pogea anticipeaza in acest an o nerealizare a incasarilor din TVA cu 4,3 mld. lei, a contributiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei si a veniturilor nefiscale cu 4,2 mld. lei.

 

Ce aduce rectificarea

  • Scad cheltuielile cu salariile si premiile (prin introducerea unui concediu fara plata de 10 zile)
  • Sunt diminuate cheltuielile cu bunuri si servicii
  • Reducerile de cheltuieli vor totaliza 4,5 miliarde de lei, echivalentul a 0,9% din PIB
  • Creste bugetul MAI (Administratie si Interne)
  • Creste bugetul pentru somaj si asigurari sociale
  • Va fi majorat plafonul pentru garantiile de stat.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a reiterat intentia de a reduce cheltuielile cu personalul, prin introducerea a 10 zile de concediu fara plata in sectorul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO