Eveniment

Guvernul pregăteşte desfiinţarea judeţelor şi apariţia regiunilor

Guvernul pregăteşte desfiinţarea judeţelor şi apariţia regiunilor

Autor: Iulian Anghel

06.06.2011, 23:56 6573

Guvernul Boc ar putea aproba chiar în această săptămână unproiect de act normativ de reorganizare administrativ-teritorială aţării, proiect în urma căruia prefecturile şi Consiliile judeţenear putea fi desfiinţate sau li se va reduce drastic din influenţă,o parte dintre atribuţiile lor curente urmând să fie preluate deprimării.

România ar urma să aibă opt regiuni pe modelul actualelorregiuni de dezvoltare. Nu este însă limpede dacă judeţele actualeca unităţi administrativ-teritoriale vor fi desfiinţate sau doaratribuţiile lor vor fi restrânse - declaraţiile de ieri alepremierului Emil Boc fiind destul de vagi.

Este însă posibil ca noţiunea de "judeţ" să fie extinsă lanivelul unei regiuni, la fel cea de "prefectură", caz în careConstituţia nu trebuie modificată întrucât ea stipulează doarexistenţa judeţelor şi a prefecturilor, nu şi numărul şidimensiunea lor (art. 3 din Constituţie: "Teritoriul este organizatsub aspect administrativ în comune, oraşe şi judeţe").

Premierul Emil Boc a susţinut, după o întâlnire cuparla­men­tarii parti­dului, pe care a încercat să-i convingă deurgenţa unei astfel de măsuri, că modificareaadmi­nistra­tiv-teritorială este nece­sară pentru ca România sănu-şi submineze şan­sele de a atrage bani europeni.

Potrivit premierului, atribuţiile care ţin de serviciiledeconcentrate sau de consiliile judeţene trebuie să fie preluate deprimării.

La nivelul consiliilor judeţene (care ar putea coincide curegiunile) vor rămâne politicile de dezvoltare regională, deabsorbţie de fonduri europene, de distribuire de fonduri pentruin­vestiţii, drumuri, mediu, a susţinut şeful Guvernului.Argumentul său suprem: actuala structură administrativ-teritorialădatează din 1968, este "de sorginte comunistă" şi nu poate absorbibanii europeni, care sunt în mare parte alocaţi regiunilor.

Săptămâna trecută preşedintele Traian Băsescu a prezentatpropria-i variantă de modificare a Constituţiei, care nu aduce însămodificări la articolelor referitoare la organizareaadministrativ-teritorială a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO