Eveniment

Guvernul pregăteşte reducerea taxelor pe forţa de muncă

Guvernul pregăteşte reducerea taxelor pe forţa de muncă
13.03.2011, 23:57 38

Guvernul va veni cu unpachet de facilităţi fiscale pentru reducerea taxelor pe forţa demuncă până la jumătatea anului, pentru că angajatorii românitrebuie să facă profit pentru a crea noi locuri de muncă, a spusministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, 43 de ani, în cadrul uneiîntâlniri la Bistriţa cu oamenii de afaceri din judeţ.

"Vom încerca săreducem nivelul contri­bu­ţiilor astfel încât taxa pe muncă să fiemai mică. La ora actuală avem undeva la 45% acest procent altaxării forţei de muncă. Din nenorocire, e destul de mare faţă dealte ţări din zona europeană şi cred că ar trebui să-l scădem cucâteva puncte procentuale, dar nu ştiu cu câte. Pe baza unoranalize, cei care sunt analişti ne vor spune până unde să nemişcăm", a spus Botiş.

Un alt domeniu în careRomânia întâmpină anomalii este sistemul de prestaţii sociale(alocaţii familiale, indemnizaţii pentru creşterea copilului,aju­toare pentru persoanele cu handicap etc.), în care există 202tipuri de prestaţii, ceea ce înseamnă - în opinia ministruluimuncii - "că din buzunarul celor care muncesc se duc bani către ceicare nu muncesc prin 202 canale". De altfel, peste 10 milioane deromâni beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale care costăstatul, anual, în jur de 8,8 mld. lei (2 mld. euro - cifră avansatăde fostul ministru al muncii, Mihai Şeitan).

Botiş, care preluatmandatul de ministru al muncii în toamna anului trecut, a spus că avorbit despre acest aspect cu sindicaliştii care protestau vineriîn faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, spunându-le că protesteazăfaţă de o lege (noul Cod al muncii) care îi apără.

"Îl apără pe cel caremunceşte şi îi spune celui care a lenevit că s-a terminat. Nu maistai de la 10.00 până la 13.00 în crâşmă şi la 14.00 eşti obosit şiai 25 de ani. Te duci la muncă! Şi vine cel care munceşte şi îlsusţine pe cel care stă şi bea în crâşmă. Eu nu înţeleg lucrurileacestea", a spus Botiş. De asemenea, el le-a mai spussindicaliştilor că, în opinia sa, contractele de muncă la nivelnaţional trebuie să dispară deoarece "pun un capac peste toatăeconomia" cu un alt tip de salariu decât cel stabilit deGuvern.

Botiş a mai precizatcă în România sunt 550.000 de persoane cu dizabilităţi şi 915.000cu invaliditate, iar în urma controalelor realizate de angajaţiiMinisterului Muncii a reieşit că există localităţi în care jumătatedin populaţie s-a pensionat invocând criterii deinvaliditate.

"E efectiv strigătorsă vezi că, dintr-o comună cu două mii de locuitori, şase sute suntpensionari pe criterii de invaliditate. Nu neg că sunt persoane cuboli profesionale, dar care ar putea găsi, din punctul meu devedere, un job care se pretează la boala pe care o au", a spusBotiş.

În opinia ministruluimuncii, nu este atributul angajatorilor să facă asistenţă sauprotecţie socială, ci al statului, iar noul Cod al muncii esteprima etapă în ceea ce înseamnă o reformă ade­vărată în economiaRomâniei.

"Acesta este mesajulCodului muncii pentru întreprinzători, pentru angajatori. Deasistenţă socială se ocupă instituţia numită stat, care areasemenea instrumente: agenţiile de prestaţii sociale şi pentruocuparea forţei de muncă. Sunt instituţii care se pot ocupa deasistenţă socială, de reorientare, de inserţie pe piaţa muncii.Acestea sunt atribute foarte clare pe care un stat trebuie să şi ledezvolte şi să lase angajatorii să se dezvolte ei şi să facăprofit, investiţii, să creeze noi locuri de muncă", a conchisBotiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO