Eveniment

Guvernul presează adoptarea bugetului în câteva zile, după ce a întârziat cu el o lună şi jumătate

Autor: Iulian Anghel

16.12.2010, 23:54 25

După ce a întârziat cu o lună şi jumătate transmiterea cătreParlament a proiectului legii bugetului pe 2011 (proiectul trebuiadepus până la 15 octombrie pentru ca el să poată fi studiat cuatenţie de Parlament), Guvernul presează adoptarea lui într-osăptămână.

Grăbiţi să plece în vacanţă, parlamentarii vor tranşa, ca înmulte alte dăţi, printr-o apăsare de buton sau printr-o ridicare demână împărţirea a 200 mld. lei cât ar urma să reprezinte, în 2011,cheltuielile bugetului general consolidat.

Faţă de anul trecut, bugetul a ajuns în Parlament cu o săptămânămai devreme (anul trecut a fost transmis Legislativului în ajunulCrăciunului, la 24 decembrie), dar nu este sigur că va intra învigoare la 1 ianuarie, opoziţia ameninţând că îl va ataca la CurteaConstituţională, pe motiv că se bazează pe legi inexistente - legeasalarizării unitare pe care marţi Guvernul şi-a angajat răspundereaîn Parlament, dar care nu este în vigoare, şi pe legea unitară apensiilor care, la fundamentarea bugetului nu era adoptată.

Ar fi pentru prima dată când o lege a bugetului este contestatăla Curtea Constituţională, dar pentru al treilea an consecutiv cândbugetul nu intră în vigoare la 1 ianuarie a anului pentru care afost elaborat. În 2009, legea bugetului a fost adoptată în lunafebruarie, iar anul acesta în ianuarie, în sesiuneextraordinară.

Întârzierea de către Guvern a promovării bugetului şisărbătorile de iarnă în preajma cărora actul normativ ajunge înParlament fac de fiecare dată din dezbaterile pe marginea celei maiimportante legi a unui an calendaristic o formalitate. Nimeni nupoate argumenta serios că mii de pagini de lege şi cele aproape10.000 de amendamente, câte au depus anul acesta la legilebugetului PSD şi PNL, pot fi discutate în trei-patru zile, chiardacă Legislativul îşi fixează un program de lucru până la miezulnopţii, cum s-a întâmplat în ultimii ani.

PSD a depus 6.000 de amendamente, iar PNL 3.300 şi toate cerbani pentru un domeniu sau altul. Se cer bani, în special, pentrucircumscripţiile electorale ale parlamentarilor sau se iau dintr-oparte bani şi se dau în alta.

Înghesuială la împărţirea banilor

  • Comisiile de sănătate ale Parlamentului au majorat bugetulMinisterului Sănătăţii de la 3,9% la 5% din PIB (27 mld. lei).Bugetul Sănătăţii care include bugetul ministerului de resort (2,2mld. lei) şi bugetul fondului asigurărilor de sănătate, a fostfixat de Guvern la la 21, 2 mld. lei (3,9% din PIB).
  • Comisiile pentru învăţământ au avizat favorabil bugetulMinisterului Educaţiei cu 200 de amendamente în care se cer fondurisuplimentare. Parlamentarii vor ca educaţia să primească 6% din PIB(aproximativ 3% prin proiectul bugetului). Bugetul Educaţiei pe2011 a fost fixat de Guvern la 8,5 mld. lei.
  • Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) -aproape 8 mld. lei - a fost avizat favorabil în comisiile deapărare şi ordine publică, existând însă contradicţii privindnumărul disponibilizărilor de anul viitor, care în opinia unorparlamentari ar ajunge la 18.000.
  • Ministrul dezvoltării regionale Elena Udrea a susţinut lacomisiile parlamentare de administraţie publică că nu are mariaşteptări pentru un buget mai mare decât cel prevăzut în proiectulde buget pe 2011 (2 mld. lei), care este mai mic cu 1,9% faţă decel din 2010.
  • Bugetul MApN a primit aviz favorabil din partea comisiilorreunite de apărare, cu trei amendamente, dintre care unul priveştesuplimentarea bugetului cu 43 mil. lei. Bugetul MApN reprezintă0,8% din PIB (4,8 mld. lei cheltuieli în 2011).
  • Comisiile de cultură au aprobat bugetul Ministerului Culturiiîn sumă de 712 mil. lei şi reprezentând 98,5% din bugetulinstituţiei în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO