Eveniment

Guvernul promite că actele de stare civilă vor fi eliberate doar cu buletinul, fără încă un vraf de documente în original şi copie

Cetăţenii sunt nevoiţi în prezent să stea la cozi pentu a-şi depune numeroasele documente necesare eliberării actelor de stare civilă. Mediafax Foto

Cetăţenii sunt nevoiţi în prezent să stea la cozi pentu a-şi depune numeroasele documente necesare eliberării actelor de stare civilă. Mediafax Foto

Autor: Adrian Seceleanu

22.04.2013, 00:07 1591

Cetăţenii care vor solicita în viitor emiterea unor documente de stare civilă vor putea face acest lucru doar cu cartea de identitate, fără a mai fi necesară, ca în pre­zent, prezentarea altor numeroase documente în ori­ginal şi copie în cazul în care acestea se află deja în arhiva auto­rităţilor, a anunţat Ministerul Societăţii Infor­maţionale (MSI), care a lansat în colaborare cu Minis­terul Afacerilor Interne (MAI) un proiect de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, cu un buget de 35 mil. euro.

În prezent, la fel ca în orice altă instituţie a statului, serviciile de stare civilă le impun cetăţenilor să vină la ghişee cu dovezi ale plăţii unor taxe care uneori se achită în alte sedii sau la alte instituţii şi cu un vraf de documente - acte originale şi copii ale lor, chiar şi în cazul absurd în care documentul respectiv a fost eliberat chiar de serviciul căruia îi este adresată cererea, şi acesta se află cel mai probabil în arhivă.

Proiectul lansat de cele două ministere, care va fi finan­ţat şi cu fonduri europene, ar urma să elimine această problem. „Pe 17 aprilie s-a încheiat etapa de de­punere a proiectelor pentru implementarea unui proiect la nivel naţional, care are ca obiectiv general îmbună­tăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a ce­re­rilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a docu­mentelor de stare civilă. Perioada în care au putut fi făcute înregistrările online a fost 18 martie-17 aprilie. Bugetul total al proiectului de eliberare online a actelor de stare civilă este de 35 milioane de euro“, potrivit datelor MSI, care nu a oferit informaţii şi despre companiile care se luptă să câştige acest proiect.

Beneficiarul eligibil este un parteneriat între MSI, ca lider de proiect, Ministerul Afacerilor Interne (prin Di­recţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Infor­maţiei, MAI - DGCTI) şi Direcţia pentru Evidenţa Per­soanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Pentru emiterea unui nou document se intenţ­io­nează ca oamenii să nu mai folosească decât cartea de identitate, restul documentelor urmând să fie regăsite într-o bază de date centralizată.

Ministrul Dan Nica afirmă că acesta ar fi primul proiect IT lansat de stat care nu doar va duce la digitalizarea unor documente păstrând nivelul de birocraţie la aceleaşi cote. „Nu este vorba de o simplă digitalizare a unor documente, ci de regândirea unor procese astfel încât cetăţenii să vadă plusvaloare în viaţa lor în termeni de timp redus de interacţiune fizică cu autorităţile, iar acestea să poată gestiona fluid şi eficient informaţiile. Pentru prima oară în istoria României ne propunem să facem un istoric al documentelor de stare civilă din ultima sută de ani.“ Conform MSI, pentru acest proiect au fost alocate 154 milioane de lei, din care fonduri europene aproximativ 127,358 milioane de lei, iar de la bugetul de stat 26,642 milioane de lei.

Realizarea acestui sistem va reprezenta însă doar o picătură într-un ocean în condiţiile în care vasta majoritate a instituţiilor statului solicită la fiecare interacţiune cu cetăţenii numeroase documente şi copii după acestea, chiar şi dacă actele sunt emise chiar de instituţia la care se depune cererea. În plus, pe lângă numeroasele hârtii care trebuie să fie prezentate de solicitant, adesea acesta trebuie să achite şi diferite taxe, de multe ori la alte adrese decât cea a sediului la care se depune cererea. Două dintre cele mai cunoscute exemple sunt cele ale taxelor pentru înscrierea în circulaţie a unui autoturism sau pentru eliberarea unei cărţi de identitate, care nu pot fi plătite în acelaşi loc, ci doar după drumuri la variate institituţii. Pe lângă taxele plătite la administraţiile financiare sau la direcţiile de impozite cetăţenii trebuie să prezinte în multe situaţii şi timbre fiscale.
 

Variantă electronică şi pentru registrul agricol

Un alt proiect IT, cu o valoare de 50 mil. euro, va avea ca rezultat realizarea registrului agricol al României în format electronic, care ar urma să fie finalizat în anul 2015.

„Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale a publicat în data de 1 aprilie Ghidul solicitantului pentru achiziţionarea sistemului informatic destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic. Termenul limită pentru înregistrarea on-line a propunerilor de proiecte este 5 iunie, ora 16.30“, potrivit MSI.

Registrul Agricol al României va conţine informaţii despre fiecare gospodărie, precum numărul membrilor gospodăriei, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii sau unelte.

Cerinţele proiectului va impune standarde de interoperabilitate între primării, consilii judeţene, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional Registrul Comerţului.

„Aceste standarde vor fi incluse de acum înainte în toate proiectele MSI care se vor preta pentru o atare abordare, interoperabilitatea fiind unul dintre pilonii de bază ai Agendei Digitale europene 2020 pe care România îi va integra în Strategia proprie pentru Agenda Digitală, începând din noul exerciţiu bugetar“.

Beneficiarii proiectului sunt consiliile judeţene ca lideri de proiect, în parteneriat cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul respectiv.

Alocarea financiară aferentă prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 220 milioane de lei, din care fonduri europeme - 181,94 milioane de lei FEDR şi bugetul de stat - 38,06 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO