Eveniment

Guvernul propune renegocierea ţintelor de deficit bugetar. Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Va fi greu de obţinut

Guvernul propune renegocierea ţintelor de deficit...

Autor: Sorin Pâslaru

17.11.2015, 00:05 245

Guvernul Cioloş anunţă în pro­gramul de guvernare dat ieri publicităţii că va trece la „rene­gocierea MTO-ului (Medium Term Objective – obiectivul pe termen mediu, n.red.) cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în PIB“, ceea ce înseamnă o renegociere a ţintelor de deficit bugetar.

Aceasta ar însemna  că noul guvern îşi asumă Codul fiscal adoptat de guvernul Ponta care a fost adoptat de Parlament şi care presupune, ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, o creştere a deficitului bugetar până la circa 2,5% din PIB.

Pe de altă parte, la primul punct se menţionează că guvernul va elabora bugetul pe 2016 cu „menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică “.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consi­liului Fiscal, afirmă că includerea în pro­gramul de guvernare a renegocierii MTO, ceea ce ar presupune un deficit bugetar mai mare, este neclară. „Nu este limpede ce se doreşte, pentru că noi ne-am angajat atât ca membri ai Uniunii Europene, cât şi ca semnatari ai Compactului Fiscal să aducem deficitul bugetar structural la 1% din PIB în 2016, ceea ce înseamnă un deficit pe cash de sub 1% în anul următor“, afirmă Ionuţ Dumitru. „Este un tratat semnat de toate statele UE, cum poţi să îl renegociezi“, spune Dumitru. Compactul Fiscal a apărut după criza datoriilor suverane din 2012-2013, pentru a rezolva pe termen lung problema datoriilor publice. El mai spune că problema României este că a intrat în programul de reducere a deficitului bugetar convenit cu UE în 2012, de la un nivel deja scăzut al deficitului bugetar, de 2-3% din PIB, ceea ce înseamnă că acum trebuie să respecte deficite bugetare de sub 1% din PIB pentru a păstra ritmul de consolidare fiscală.

Pe de altă parte, ţări precum Ungaria şi-au asumat Compactul Fiscal doar după intrarea în zona euro, iar ţări din Vest precum Franţa sau Italia au pornit pe drumul consolidării fiscale de la niveluri de 5-6% ale deficitului bugetar.

Dumitru apreciază că deşi au crescut încasările la buget pe primele nouă luni din 2015, colectarea de taxe se face deficitar. „Este necesar să crească procesul de conformare voluntară, dar cum să crească dacă nici astăzi spre exemplu nu se poate plăti cu cardul în circumscripţiile ANAF? Este nevoie şi de demersuri structurale. În plus, este nevoie de prioritizarea investiţiilor. Trebuie repornite investiţiile, care au cunoscut o scădere puternică în ultimii trei ani“, a spus Dumitru.

 

Ce îşi asumă guvernul Cioloş din punctul de vedere al stabilităţii macro şi al fiscalităţii

- Elaborarea Bugetului pe 2016 cu menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică. Monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare

- Adoptarea şi implementarea măsurilor pentru asigurarea condiţiilor de creştere a convergenţei în perspectiva aderării la zona euro

- Renegocierea MTO-ului cu menţinerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu PIB-ul

- Asigurarea unui cadru fiscal şi de reglementare care să fie stabil, predictibil, transparent. Debirocratizare, simplificare şi armonizare a reglementărilor. Elaborarea de măsuri care să asigure un raport corect între stat şi contribuabil. 

- Îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat prin încurajarea conformării voluntare, modernizarea, profesionalizarea şi descentralizarea administraţiilor fiscale. Îmbunătăţirea activităţii ANAF în vederea continuării creşterii veniturilor la buget prin ameliorarea colectării taxelor şi impozitelor. Finalizarea implementării proiectului Băncii Mondiale de restructurare şi reformare a activităţii administraţiei fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO