Eveniment

Guvernul PSD lasă primăriile să cheltuiască excedentul bugetar pe salarii

Guvernul PSD lasă primăriile să cheltuiască...

Autor: Iulian Anghel

23.02.2018, 00:04 337

Premierul Viorica Dăncilă le-a spus ieri şefilor de consilii judeţene că vor putea să-şi cheltuiască excedentul pe plata salariilor.

Potrivit legii finanţelor publice locale, excedentul anual al bugetului local rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, după efectuarea regularizărilor, putea fi folosit doar pentru rambursarea eventualelor împrumuturi restante, plata dobânzilor, comisioanelor, spezelor şi a altor costuri aferente acestora şi pentru constituirea fondului de rulment.

Nu există date pentru 2017 privind excedentul bugetelor locale, care în 2016 a fost de 3,3 miliarde de lei.

Prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, administraţiile locale au pierdut importante sume de bani pentru că 71,5% din venitul din impo­zitul pe venit merge la bugetele locale. În plus, în urma schimbării legii sala­rizării bugetarilor, salariile au crescut puternic, iar unele administraţii locale s-au trezit că nu mai au bani nici de salarii. Iar guvernul nu are bani să supli­nească golurile administraţiei locale aşa că a găsit o soluţie sui-generis.

„Mai mult, în perioada următoare, vom introduce posibilitatea utilizării excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive, dar şi a contractării de împrumuturi din trezorerii pentru realizarea de investiţii publice”, a spus premierul.

iulian.anghel@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO