Eveniment

Guvernul, pus la zid de Justiţie: pensiile militarilor nu se mai recalculează

Guvernul, pus la zid de Justiţie: pensiile militarilor nu se mai recalculează

Autor: Iulian Anghel

09.01.2011, 23:49 103

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a suspendat, lafinele săptămânii, Hotărârea de Guvern nr. 735/2010 privindrecalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi alefuncţionarilor din penitenciare.

Hotărârea este definitivă, iar Guvernul va trebui să găseascăbani pentru a acoperi tăierile care fuseseră prevăzute înbuget.

Înalta Curte a validat decizia unei instanţe inferioare decontencios administrativ din Cluj, potrivit căreia hotărârea deguvern a fost adoptătă cu încălcarea legii transparenţeidecizionale, iar unii dintre pensionarii vizaţi sunt înimposibilitate de a aduce acte doveditoare pentru recalculareadecisă de Executiv (practic, recalcularea s-a făcut în baza uneisimulări - ca şi cum ei ar fi contribuit la sistemul de pensii,deşi nu au făcut-o pentru că legea nu i-a obligat).

Este pentru a doua oară când o instituţie juridică intervinemajor într-o decizie a Guvernului.

În vară, Curtea Constituţională a decis că măsura reduceriipensiilor cu 15% este neconstituţională, drept urmare Executivuls-a văzut pus în situaţia de a majora TVA de la 19% la 24%.

În alte sute de cazuri, bugetarii au obţinut, în instanţe,anularea unor reduceri salariale decise de Guvern.

Nu există o cifră oficială privind economia care s-ar fi făcutcu recalcularea pensiilor militarilor şi ale poliţiştilor, însă, laapariţia hotărârii de guvern, fostul ministru al muncii MihaiŞeitan estima că ar fi vorba de câteva sute de milioane de euro,anual.

Pensiile recalculate ale diplomaţilor, parlamentarilor şi aleaviatorilor (8.000 de pensii) au adus o economie la buget deaproximativ 100 mil. euro anual, potrivit calculelor ZF.

Bugetul de stat va alimenta, în 2011, bugetul de pensii cuaproximativ 1,7 mld. euro.

Până în urmă cu câteva luni, nici numărul pensionarilor dinMApN, MAI sau SRI şi nici nivelul pensiilor acestora nu eraucunoscute. Legea bugetului din 2011 a adus o clarificare în aceastăprivinţă.

În România, sunt 80.800 de pensionari care, până la 1 ianuarie,erau plătiţi de Ministerul Apărării şi 66.000 plătiţi de Ministerulde Interne. Potrivit noii legi a pensiilor, aceştia vor fi de acumînainte plătiţi prin intermediul Casei Naţionale de Pensii (CNP),motiv pentru care bugetul de la ministerele amintite a fostredirecţionat către CNP - este vorba despre 800 mil euro,anual.

Potrivit profesorului de drept constituţional Ioan Stanomir,decizia Înaltei Curţi nu se referă doar la grupul de foste cadremiliare care au contestat hotărârea Guvernului de recalculare apensiilor, ci la toţi pensionarii, întrucât actul Guvernului a fostdesfiinţat. Practic, este ca şi cum el nu ar fi fost emis.

"Este o situaţie fără ieşire. Hotărârile de guvern pot fiatacate în contencios administrativ, iar legile la CurteaConstituţională. Firesc ar fi ca doar Curtea Constituţională să sepronunţe în astfel de cazuri. În condiţiile de faţă este extrem degreu să faci o reformă a statului", spune Ioan Stanomir.

Practic, ÎCCJ a respins, la finele săptămânii, recursul formulatde Guvern împotriva Sentinţei nr. 338/2010 pronunţată de Curtea deApel Cluj, în 28 septembrie 2010 care anula hotărârea de guvernamintită, în urma plângerii formulate de mai mulţi foştimilitari.

Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral,îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori săconteste recalcularea pensiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO