Eveniment

Guvernul şi companiile farma au ajuns la un acord pentru achiziţia de stocuri de vaccinuri

Guvernul şi companiile farma au ajuns la un acord pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

29.05.2017, 18:07 175

Guvernul şi companiile farmaceutice au ajuns la un consens în ceea ce priveşte achiziţionarea dozelor de vaccin şi au stabilit ca acordurile cadru prin care sunt cumpărate aceste produse să se facă pentru perioade de la doi la patru ani. În acest mod, autorităţile vor să se asigure că aprovizionarea cu vaccinuri va fi continuă, iar crizele declanşate de lipsa vaccinurilor vor putea fi evitate, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În prezent, achiziţia de vaccin se face pentru un an, însă procesul de fabricare a unui vaccin poate dura şi până la doi ani, în funcţie de tipul vaccinului.

„Am făcut câţiva paşi importanţi în ultimele săptămâni în soluţionarea problemelor legate de vaccinuri, dar mai avem încă multe de făcut. Prioritatea este implimentarea planificării multianuale în achiziţionarea vaccinurilor”, a spus Sorin Grindeanu, prim-ministrul României.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a spus că va iniţia procedura de licitaţie pentru vaccinul rujeolic (ROR) pentru perioada 2018-2019, iar la jumătatea lunii iulie va achiziţiona necesarul pentru acest an prin procedură de urgenţă urmând ca necesarul pentru anul curent să fie achiziţionat până la mijlocul lunii iulie, prin procedură de urgenţă.

Pentru Campania de vaccinare 2017 – 2018, Institutul de Sănătate Publică va consulta medicii de familie pentru a transmite ulterior date privind necesarul de vaccinuri către ministerul Sănătăţii.

„Pe baza necesarului transmis de medicii de familie, ministerul va iniţia achiziţia vaccinului gripal pentru sezonul următor”, se mai arată în comunicat.

România se află în plină criză a vaccinurilor şi, deşi există statistici cu privire la numărul de nou-născuţi, dar şi raportări cu privire la cazurile de rujeolă, ministerul de resort nu a reuşit să asigure stocul necesar astfel încât copiii să fie imunizaţi la timp.

În 2015, ultimul an pentru care există date publice, în România erau 385.000 de copii cu vârsta până într-un an, din datele Institutului Naţional de Statistică, iar anual se nasc circa 180.000 -190.000 de copii, potrivit aceleiaşi surse. În România, rata de vaccinare pentru principalele vaccinuri incluse în programul de imunizare se situează la 88%, cele mai scăzute valori fiind pentru vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion şi vaccinul diftero-tetanic, arată ultimele date publicate pe site-ul Societăţii Române de Microbiologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO