Eveniment

Guvernul susţine un nou sistem de calcul al preţului de vânzare la case de stat, mai aproape de piaţă

Guvernul susţine un nou sistem de calcul al preţului de vânzare la case de stat, mai aproape de piaţă

Autor: Dinca Thomas

09.05.2011, 23:42 911

Guvernul susţine introducerea unui nou sistem de calcul alvalorii de vânzare a locuinţelor de stat, care să permităautorităţii locale să vândă casele la un preţ stabilit de unexpert, dar mai aproape de cel al pieţei, cu argumentul că primariivor colecta astfel mai mulţi bani pentru noi locuinţe. Stabilireaunei noi proceduri de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor destat a fost propusă în Parlament şi avizată de Executiv, relevă undocument guvernamental.

Propunerea este ca valoarea de vânzare a unei locuinţeconstruite din fondurile statului să fie stabilită de cătreautoritatea locală raportată la preţul pieţei şi a fost avizată deGuvern, cu recomandarea ca în aceste mecanism să fie implicat unexpert autorizat. Argumentul invocat este că, prin stabilirea uneiproceduri de calcul care să majoreze sumele obţinute din vânzări delocuinţe, s-ar asigura un venit mai mare la buget pentruconstruirea de locuinţe noi. Noua procedură de calcul va fiintrodusă prin modificarea Legii 85/1992 privind vânzarea delocuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurilestatului.

Vânzarea locuinţelor de stat este reglementată în prezent delegi adoptate la începutul anilor '90, care stabilesc inclusivalgoritmul de calcul al valorii de vânzare. La începutul acestui anministrul dezvoltării regionale Elena Udrea a afirmat că anultrecut au fost vândute doar circa 40 de imobile construite deAgenţia Naţională pentru Locuinţe dintr-un total de 5.000 cereri,întrucât procedurile durează mult şi autorităţile locale preferă săîncaseze banii din chirii decât să vândă aceste case.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO