Eveniment

Guvernul Tariceanu restituie sindicatelor imobile de peste 300 mil. euro

05.11.2008, 19:22 37

Imobilele care au apartinut patrimoniului sindical si care au fost preluate de statul roman, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, incepand cu 6 martie 1945, vor fi restituite, a decis Guvernul in ultima sa sedinta, sindicalistii apreciind ca valoarea acestora se ridica la 300 de milioane de euro.

Conform actului normativ, vor fi restituite imobilele care au apartinut Confederatiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor si Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR).
Documentul precizeaza ca bunurile vor fi restituite in natura, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, vor fi stabilite masuri reparatorii. In 1990, numai patrimoniul fostei Uniuni Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) se ridica la circa 4,47 mld. lei, 2 mil. dolari si mijloace fixe - statiuni de odihna si tratament, cluburi, asociatii sportive.
"Cred ca daca actualizam valoarea stabilita la inceputul anilor '90, avem de recuperat active de peste 300 de milioane de euro", a declarat ieri pentru ZF Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. El sustine ca sindicatele au de recuperat peste 41 de unitati hoteliere si alte 120 de alte imobile, terenuri sau baze sportive.
Cu toate acestea, reprezentantul Cartel Alfa apreciaza ca sindicatele nu vor intra in posesia bunurilor decat dupa cel putin sase ani.
"Cea mai fericita varianta ar fi sa ne recuperam toate aceste active in sase ani, deoarece vor mai trece sase luni pana legea va intra in Parlament, doi ani si jumatate pana se vor rezolva alte procese tehnice si alti ani in care ne vom judeca pentru bunuri. Realist vorbind, cred ca vom putea recupera bunurile in aproximativ opt ani", apreciaza Hossu. Liderul sindical mentioneaza ca lucrurile s-ar fi derulat mult mai rapid daca ar fi aprobat proiectul de lege privind restituirea patrimoniului mai devreme.
"Nu cred ca proiectul de lege a fost aprobat de Guvern pentru ca se apropie alegerile sau pentru a compensa ceea ce s-a intamplat cu legea privind majorarea salariala a profesorilor. S-a lucrat foarte mult timp acest proiect si trebuia aprobat", afirma Hossu.
Aprobarea actului normativ vine in momentul in care sindicatele din sectorul bugetar fac presiuni pentru majorarea salariilor si ameninta cu miscari de protest.
Proiectul de lege prevede infiintarea de catre confederatiile nationale sindicale reprezentative a Uniunii Nationale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS), avand statut de persoana juridica, in vederea preluarii in proprietate a imobilelor.
La nivelul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) va fi constituita o comisie formata din presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Internelor si Reformei Administrative si MEF.
UNPPS va depune la comisie cate o cerere pentru fiecare imobil solicitat, in termen de 12 luni de la data la care Uniunea a dobandit personalitatea juridica. Pentru fiecare imobil, UNPPS va pune la dispozitia comisiei, in vederea stabilirii dreptului de proprietate asupra imobilelor, actele sau orice alte dovezi necesare pentru stabilirea apartenentei imobilului la patrimoniul sindical, se arata in actul normativ.
Dreptul de proprietate al Uniunii asupra proprietatilor care au apartinut patrimoniului sindical, respectiv asupra caselor de cultura, a bazelor de odihna si tratament ale sindicatelor, vor fi atribuite prin decizie emisa de comisia care va fi constituita.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO