Eveniment

Guvernul trebuie să astupe găurile astfel ca banii să nu se mai scurgă ca apa în nisip

Guvernul trebuie să astupe găurile astfel ca banii să...

Autor: Adelina Mihai

24.11.2015, 00:07 477

Ministrul finanţelor Anca Dragu Paliu a prezentat ieri în guvern o primă variantă de buget, iar premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta des­pre bugetul pe 2016, în condiţiile existenţei unor constrân­geri bugetare semnificative legate de majorările de salarii decise şi de reducerile de taxe. Dar poate premierul abia instalat să mo­difice filosofia alocărilor bugetare care face ca banii să se scurgă precum apa în nisip?

Problema construcţiei bugetului este una sensibilă peste tot, dar cu atât mai dificilă pentru România, care de ani de zile colec­tează venituri bugetare la doar o treime din PIB - faţă de media UE de 45% din PIB.

„Avem un buget consumerist, care a fost creat pe baza orien­tării cheltuielilor. (…) Un factor de echi­li­bru poate fi rea­lizat prin redimensionarea aparatului bugetar, pen­tru că în continuare în administraţie există foarte mul­te organisme şi or­ga­nizaţii a căror utilitate este îndoielnică. În plus, administraţia publică e îmbâcsită de personaje cu salarii foar­te mari şi a căror lipsă nu s-ar simţi deloc în organizaţiile respective dacă ar pleca din acele funcţii“, a subliniat consul­tantul fiscal Emil Duca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO