Eveniment

Guvernul trebuie să schimbe până pe 15 martie legislaţia bancară

Guvernul trebuie să schimbe până pe 15 martie legislaţia bancară

Autor: Iulian Anghel

21.02.2011, 23:50 135

Guvernul trebuie să modifice până la jumătatea lunii martielegislaţia privind capitalul instituţiilor de credit şi garantareadepozitelor bancare pentru a lărgi spaţiul de manevră al Fonduluide Garantare a Depozitelor (FGDB) în cazul restructurăriiinstituţiilor financiare aflate în dificultate.

Modificarea legislaţiei bancare este unul dintre angajamenteleasumate de România în cadrul acordului stand-by încheiat cu FondulMonetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.

FGDB va putea să împrumute bani de la Trezoreria statului, casursă alternativă de finanţare, pentru a despăgubi deponenţii încazul intrării în incapacitate de plată a unei bănci locale, searată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificareastatutului instituţiei. Măsura vine după ce din ianuarie limita dedespăgubire a deponenţilor a fost majorată de la 50.000 de euro la100.000 de euro.

Împrumuturile de la Trezoreria statului pot fi accesate îneventualitatea în care Fondul nu ar avea suficiente rezerve pentrua acoperi plata compensaţiilor, iar sursa acestora va fireprezentată de veniturile din privatizarea companiilor de stat. Înacest moment, aceste fonduri sunt practic zero.

Totodată, statutul Fondului va fi modificat pentru a permiteutilizarea resurselor administrate de instituţie în scopulfacilitării măsurilor de restructurare în cazul băncilor aflate subadministrare specială, respectiv pentru transferul de depozite încazul în care o astfel de operaţiune ar genera costuri mai micidecât plata directă a compensaţiilor.

"Implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în finanţarea,inclusiv prin emiterea de garanţii, a transferului integral aldepozitelor eligibile la garantare asigură accesul neîntrerupt aldeponentului la sumele reprezentând depozite garantate, cuimplicaţii pozitive inclusiv prin reducerea probabilităţii cadeponenţii să-şi retragă depozitele în cazul instituirii măsurii deadministrare specială", se arată în nota de fundamentare aproiectului de ordonanţă.

Un alt proiect legislativ publicat de Ministerul de Finanţevizează şi întărirea atribuţiilor administratorului specialdesemnat pentru o instituţie de credit aflată în dificultate,astfel încât acesta să implementeze mai rapid măsurile privindtransferul de depozite sau vânzarea de active. Totodată, noualegislaţie reglementează relaţiile dintre Banca Naţională şiAutoritatea Bancară Europeană, o autoritate de reglementarenou-creată la nivelul Uniunii Europene, printre atribuţiile căreiase numără şi păstrarea unei evidenţe a tuturor instituţiilor decredit din statele membre ale UE.

Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbaterepublică, BNR va trebui să notifice Comisiei Europene şi AutorităţiiBancare Europene orice autorizaţie acordată unei instituţii decredit, orice retragere de autorizaţie, precum şi măsurile luatepentru protejarea deponenţilor şi investitorilor în cazul uneibănci intrate sub administrare specială.

Ce se schimbă?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO