Eveniment

Guvernul va ajusta veniturile în jos la prima rectificare bugetară sau vor fi sacrificate investiţiile?

Foto Ovidiu Micsik

Foto Ovidiu Micsik

Autor: Claudia Medrega

25.07.2013, 21:46 566

Anul trecut încasările bugetare au fost cu aproape 6 mld. de lei sub nivelul bugetat şi nu este exclus ca şi în 2013 să se menţină acest ritm de nerealizare a „planului“ la încasări.

Finanţele au bugetat pentru acest an venituri bugetare de 210 mld. de lei (33,7% din PIB), cu aproape 9% peste încasările efective din 2012.

În primul trimestru veniturile totale s-au realizat în proporţie de 92,7% din estimări, minusul fiind de aproximativ 4 mld. lei, în condiţiile în care economia a crescut în primele trei luni cu 2,2%, dublu faţă de estimări.

Deşi activitatea economică se revigorează, problema este că impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată. În plus, evaziunea fiscală nu a fost redusă semnificativ. România se află pe locul doi în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane ca valoare absolută în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, potrivit unui studiu al companiei AT Kearney. Aceasta înseamnă că bugetul pierde 22 mld. euro pe an din taxe, contribuţii sociale, impozit pe venit şi TVA neplătite.

Consumul nu dă semne de revenire, iar evoluţia se vede la nivelul încasărilor din TVA - cea mai importantă resursă pentru bugetul de stat şi a doua resursă pentru bugetul consolidat. Nici încasările din impozitul pe profit, care sunt o oglindă a situaţiei din economia reală, nu arată prea bine.

La prima rectificare din acest an ar urma să fie modificaţi şi parametrii macro pe care se fundamentează bugetul. Dacă bugetul iniţial pentru acest an s-a bazat pe o creştere economică de 1,6%, acum autorităţile şi FMI iau în calcul un avans al PIB de aproape 2% pentru 2013, cifră care ar urma să se regăsească şi în noul acord preventiv. Dar dacă economia va avea un ritm de creştere mai mare, nu înseamnă automat că vor creşte proporţional şi veniturile bugetare.

Guvernul este constrâns de încadrarea în ţinta de deficit de 2,1% din PIB pe metodologia cash şi 2,4% din PIB pe metodologia europeană (ESA 95%) şi vom vedea dacă vor fi „sacrificate“ din nou cheltuielile de investiţii, ca în anii trecuţi. După primele cinci luni deficitul bugetar a ajuns la 1,05% din PIB.

Totodată, rămâne de văzut cum vor fi „acomodate“ în buget corecţiile financiare de 800 mil. euro (0,57% din PIB) decise de Comisia Europeană şi dacă vor fi găsite fonduri care să facă posibilă reducerea TVA la pâine, începând cu luna septembrie, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar în limite.

Corecţiile financiare de 800 milioane de euro (0,57% din PIB) au fost decise de Comisia Europeană în urma presuspendării, în 2012, a cinci programe operaţionale sectoriale, iar trecerea la buget a acestor corecţii a fost calificată recent de premierul Victor Ponta ca o măsură „dureroasă pentru buget“.

Guvernul a aprobat suportarea de la buget a corecţiilor financiare, în valoare de aproximativ 100 mil euro, impuse de Comisia Europeană pentru nereguli constatate în derularea Programului Operaţional Sectorial de Mediu, a anunţat recent premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la pâine, premierul Victor Ponta a declarat la un post TV că experţii FMI sunt sceptici în ceea ce priveşte eficienţa acestei măsuri şi nu le place ideea, dar decizia aparţine, până la urmă, guvernului. Reducerea TVA la pâine, anunţată iniţial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicată nici de la 1 august, ci „probabil la 1 septembrie, dacă totul este foarte bine“, a spus premierul Ponta, citat de Mediafax.

În luna mai, premierul spunea că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să fie alocată suma de 250 mil. lei, iar FMI a transmis guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO