Eveniment

Guvernul va încheia anul în deficitul bugetar de 6,8% din PIB convenit cu FMI, estimează un oficial guvernamental

Guvernul va încheia anul în deficitul bugetar de 6,8% din PIB convenit cu FMI, estimează un oficial guvernamental

Autor: Sorin Pâslaru

28.12.2010, 08:26 22

Guvernul va încheia anul cu deficitul bugetar convenit cu FondulMonetar Internaţional, de 6,8% din PIB, chiar dacă deficitul peprimele 11 luni a fost doar de 5,2%, pentru că sunt necesarecheltuieli suplimentare la sfârşit de an pentru plata arieratelorcătre companii private, au spus surse oficiale. Aceasta înseamnăcheltuieli de circa 1,6% din PIB în decembrie, adică 1,9 mld.euro.

"Deficitul bugetar va fi în ţintă., nu mai mic. Sunt creanţecare apar de peste tot, şi de la investiţii începute în 1970. Aiciva fi folosită cea mai mare parte a banilor - pentru platadatoriilor către firmele private", au spus sursele citate.

În fiecare lună decembrie din ultimii ani, guvernul a trebuit săaccepte majorarea deficitului şi cheltuieli mai mari decât încursul anului mai ales pe baza facturilor prezentate la plată decătre administraţiile locale.

Cea mai mare creştere de cheltuieli a avut loc la sfârşitulanului 2008, când deficitul bugetar a ajuns în doar două luni la 5%din PIB, deşi bugetul era pe excedent la sfârşitul luniioctombrie.

Pentru 2011, guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar la4,4% din PIB, adică cu 2,4% din PIB, ceea ce înseamnă o restrângeredrastică de cheltuieli, iar o eventuală economie de 0,5% din PIB ladeficitul negociat cu FMI pentru 20110 ar fi dat un spaţiu demanevră pentru anul următor.

Menţinerea deficitului bugetar în parametrii asumaţi cu FMI esteobiectivul numărul 1 al guvernului, în condiţiile în care state maiputernice din Vest precum Spania sau Portugalia au ajuns săplătească 5,5% şi respectiv 6,5% dobândă pentru a se împrumuta pe10 ani în euro din cauza pierderii credibilităţii. România s-aîmprumutat ultima dată în euro pe pieţele externe, în martie 2010,la 5,18%, pe cinci ani, iar în această toamnă a împrumutat 1,3miliarde de euro de pe plan local pe 3 ani la o dobândă de4,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO