Eveniment

Guvernul vinde "perlele energetice" pentru ca Fondul lui Videanu sa stranga 1 mld. euro de la investitorii de pe Bursa. Vor avea investitorii bani?

Guvernul vinde "perlele energetice" pentru ca Fondul lui Videanu sa stranga 1 mld. euro
15.04.2010, 23:07 37

Guvernul se pregateste sa vanda pe Bursa o parte din actiuniledetinute la perlele coroanei - companiile din sectorul energeticaflate in portofoliul Ministerului Economiei, precum OMV Petrom,Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, din care estimeaza sa incasezepeste un miliard de euro. Informatia a fost publicata ieridupa-amiaza in exclusivitate de agentia Mediafax, care citeaza undocument oficial al Guvernului.

Banii ar urma sa intre intr-un fond special al MinisteruluiEconomiei, condus de Adriean Videanu, cel care administreaza inprezent cel mai important portofoliu din tara.

Fondul, care va administra activele statului in industrie sienergie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si vavalorifica actiunile detinute la companiile din portofoliulstatului.

Statul incearca astfel, in al doisprezecelea ceas, sa sefoloseasca de Bursa pentru a face rost de lichiditati, dupa ce aimprumutat anul trecut 18 mld. euro de la FMI si de la alteinstitutii financiare internationale si alte miliarde de euro de pepietele financiare prin emisiuni de titluri de stat. Brokerii sireprezentantii Bursei de Valori Bucuresti cer de cativa anistatului sa listeze companii, insa pana in prezent au existat maimulte promisiuni decat realizari.

Guvernul vrea, printre altele, sa vanda un pachet de 12,64% dinparticipatia de 20,64% detinuta la OMV Petrom, cea mai marecompanie romaneasca, pentru care ar putea obtine peste 600 mil.euro, la pretul actual de pe Bursa.

Pe lista se mai regasesc participatii minoritare la Transgaz siTranselectrica, dar si la companii nelistate, precum producatorulde gaze naturale Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroasecompanii controlate de stat. Statul isi propune sa obtina minimum57 mil. lei (14 mil. euro) din listarea a 15% din Romgaz.

Pentru companiile deja listate, vanzarea pachetelor minoritares-ar putea realiza in termen de trei luni de la termenul la careoperatiunea va fi aprobata de Guvern, iar pentru companiilenelistate, ofertele ar putea avea loc in 6-9 luni.

Vanzarea participatiilor detinute de stat ar putea fi o manacereasca pentru Bursa de Valori Bucuresti, care nu a mai avut olistare importanta de la finele lui 2007, cand statul a listatTransgaz Medias (TGN). Majorarea pachetelor listate la Petrom saulistarea Romgaz si a altor companii din sectorul energetic artransforma Bursa de la Bucuresti intr-una dintre cele mai atractivedin regiune pentru investitori, daca initiativa Guvernului seconcretizeaza.

"Este o veste buna pentru Bursa pentru ca ar creste sifree-float-ul companiilor mari si valoarea zilnica tranzactionatape piata. O parte din actiuni ar ajunge la investitoriiinstitutionali mari, dar sunt sigur ca daca vanzarea se va faceprin oferte publice, vor ajunge si la investitori de retail. Separe ca Romania urmeaza modelul Poloniei si sunt convins ca va aveasucces. Va creste si vizibilitatea Romaniei si a Bursei, pentru caun astfel de proces va presupune road-show-uri, iar investitoriistraini ar putea fi atrasi sa investeasca in aceasta zona", spuneIulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTDInvest.

Niciun reprezentant din Ministerul Economiei nu a putut ficontactat pentru a oferi mai multe informatii despre acestproiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO