Eveniment

HARTA riscului politic în 2018: Cum stă România? Infografic

HARTA riscului politic în 2018: Cum stă România?...

Autor: Ştefan Stan

23.02.2018, 13:24 915

România stă bine la riscul politic, fiind poziţionată în categoria ţărilor cu index de risc mediu, alături de alte ţări din Europa precum Croaţia, Bulgaria, Spania sau Italia, potrivit unui studiu Marsh, unul dintre cei mai mari jucători în brokerajul de asigurări şi în dezvoltarea soluţiilor inovative de management al riscului.

Potrivit Hărţii Marsh a Riscului Politic, în 2018 indexul de risc politic pentru România este 63,3. În ceea ce priveşte celelalte categorii evaluate, riscul de ţară este 65,7 iar indexul pentru risc operaţional este 62,8. Riscul economic are un index de 68,3. Cu cât indexul acordat unei ţări este mai mare (limita superioară este 100) cu atât riscul este mai mic.

Dintre ţările din jurul României, Serbia (58,8), Republica Moldova (47,9) şi Ucraina (41,5) au cele mai scăzute valori ale indexului ceea ce înseamnă că, în aceste ţări, riscul politic este mai mare.

Click aici pentru a accesa Harta Interactivă a Riscului Politic 2018,.

Riscul politic global rămâne printre preocupările companiilor în anul 2018. În acest an, riscurile politice sunt accentuate de situaţii precum: criza rachetelor din Coreea de Nord, negocierile pentru Brexit şi protecţionismul comercial.

Harta Marsh a Riscului Politic în 2018 se bazează pe informaţii furnizate de BMI Research, companie specializată în analiza independentă a riscurilor politice, macroeconomice, financiare şi industriale.

Principalele concluzii ale documentului:

În Europa, peisajul riscului politic se înrăutăţeşte pe fondul efectelor negocierilor legate de Brexit. În acelaşi timp instabilitatea politică persistă în Spania iar alegerile care urmează în Italia în martie ar putea spori influenţa partidelor anti-sistem şi a euroscepticilor.

  • Riscul creşterii protecţionismului comercial devine o ameninţare tot mai mare în acest an. Giganţi comerciali precum Statele Unite, ar putea implementa restricţii suplimentare în acest an după ce, în 2017 s-a consemnat o relaxare a protecţionismului comercial din partea SUA.
  • Alegerile prezidenţiale care vor avea loc în acest an în unele dintre ţările din America Latină - Brazilia, Columbia, Mexic, Paraguay şi Venezuela ar putea conduce la o deteriorare a evaluării riscurilor politice pe termen scurt ale acestora (STPRI – Short Term Political Risk Scores)
  • În Africa s-au înregistrat cele mai importante îmbunătăţiri în evaluările riscului politic pentru 2018. Cu toate acestea, incertitudinile în ceea ce priveşte alegerile viitoare şi succesiunea liderilor din Kenya, Gabon şi Coasta de Fildeş au determinat creşterea evaluării de risc politic în ţările amintite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO