Eveniment

Holdingul va fi reglementat prin prevederi în Codul fiscal

Foto Silviu Matei

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe

Autor: Anelis Baciu

09.05.2013, 21:10 1069

Modalităţile de taxare a companiilor de tip holding vor fi stabilite printr-o serie de prevederi care vor fi incluse în Codul fiscal în 2013, acestea urmând să intre în vigoare din ianuarie 2014, a afirmat ieri Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

„Sperăm ca reglementările privind holdingul să fie definitivate cât mai repede. Dacă nu vom reuşi să avem o legislaţie în domeniu în acest an, cel mai probabil vor fi incluse prevederi în cadrul Codului fiscal care vor acoperi aspectele de taxare a companiilor de tip holding. Se vor crea condiţii favorabile unor astfel de structuri, pentru ca antreprenorii locali să nu se mai ducă în ţări precum Cipru“, a explicat Manolescu în cadrul unei conferinţe organizate de firma de consulanţă PriceWaterHouseCoopers.

Necesitatea implementării legii holdingului a devenit din ce în ce mai acută în perioada de criză economică, când firmele locale au simţit şi mai mult nevoia unor facilităţi fiscale. De aceea, în lispa reglementărilor de acest tip, mulţi antreprenori au decis să înfiinţeze societăţi în Cipru sau Olanda. Despre legea holdingului se discută de mai mulţi ani, însă nicio iniţiativă nu a fost materializată până în prezent.

Unii consulanţi fiscali susţin că România nu are neapărat nevoie de o lege a holdingului, câteva prevederi fiscale fiind mai mult decât suficiente.

„Prevederile sunt mai mult decât suficiente, nu ne trebuie o lege a holdingului, pentru că structurile de tip holdingul funcţionează exact ca oricare altă companie. Diferă doar prin faptul că deţin acţiuni la alte societăţi. Este o chestiune foarte simplă care a fost neînţeleasă foarte multă vreme“, a explicat Mihaela Mitroi, partener pe consultanţă fiscală al PwC.

Aceasta susţine că implementarea prevederilor în această perioadă este o oportunitate pentru România, dat fiind contextul economic, iar principalul avantaj ar fi întoarcerea capitalurilor pe plan local.

Reglementarea holdingului a fost întotdeauna considerată prioritară de către mediul de afaceri, ca o modalitate de a aduce şi a păstra capitalul în România, imperios necesară în condiţiile în care investiţiile străine sunt în declin, iar competiţia pentru atragerea de capital şi investiţii este acerbă la nivel regional.

Specialiştii admit importanţa unei astfel de reglementări, dar atrag atenţia asupra modului în care va fi implementată legislaţia privind holdingul, a eficienţei şi a stabilităţii pe termen lung.

„Discutăm de legea holdingului de parcă ar năvăli investitorii în România în condiţiile în care se implementează aceste reglementări. Legea holdingului este doar un prim pas, o modalitate de a face ordine în casă, dar e nevoie de mult mai mult. E nevoie de infrastructură şi de un sistem al administraţiei fiscale cu care se poate coopera. Avem nevoie de funcţionari care să poată îndruma antreprenorii, să le spună cum trebuie să procedeze, nu să citească din lege“, a afirmat Ionuţ Simion, partener consultanţă fiscală al PwC.

În cadrul evenimetului PwC a fost prezentat şi cel mai recent raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalităţii internaţionale, printre problemele cele mai acute identificate de organizaţia internaţională numărându-se preţurile de transfer şi jurisprudenţa în aplicarea taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO