Eveniment

Holzindustrie Schweighofer pierde poziţia dominantă în exploatarea masei lemnoase

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

21.05.2015, 00:03 610

Camera Deputaţilor a respins ieri cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a controversatului Cod silvic, astfel că şeful statului se va vedea obligat să-l promulge întrucât nu mai are altă cale de atac în afara sesizării Curţii Constituţionale, măsura la care nu va recurge, după cum a anunţat.

Prin urmare, Codul silvic va fi promulgat cu prevederea potrivit căreia un operator economic/grup de ope­ratori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani. Această prevedere fusese incriminată de şeful statului ca barieră în calea concurenţei, lucru care i-a adus acuzaţii, inclusiv din zona guvernamentală, că ar juca de partea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care de­ţine monopolul exploatării masei lemnoase în România şi care este lovită de o astfel de prevedere.

Problema exploatării ilegale a lemnului în România va fi discutată în Consiliul Suprem de Apă­rare a Ţării. Între timp însă guvernul s-a răzgândit şi nu-şi mai asumă ordonanţa de urgenţă anunţată de premierul Victor Ponta care viza blocarea tem­porară a expor­tului de masă lemnoasă. Premierul a simţit potenţialul exploziv al unei astfel de măsuri şi a anunţat că ea va fi pro­movată prin lege şi nu prin ordonanţă, trecând, practic, responsa­bilitatea pe umerii Parlamentului.

„Pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă interzicerea tem-porară a exportului de lemn nepre­lucrat. Vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi lemn din România. Se vede la vot (în Par-lament – n. red.) şi în poziţiile publice“, şi-a reluat Ponta acuzaţiile fără o ţintă anume pe care le face de câteva zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO