Eveniment

Horaţiu Lovin, BNR: Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe consumul intern pentru creştere economică; băncile străine îşi retrag banii din ţară

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

14.09.2015, 00:07 991

Horaţiu Lovin, consilier al viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, a spus la Forumul Economic de la Krynica, Polonia, că economia românească trebuie să se bazeze de acum încolo pe consumul intern pentru creştere economică, având în vedere estimările prudente privind evoluţia economică din zona euro, principalul partener comercial al României.

„Analizăm foarte atent creşterea economică din  zona euro. Luând în considerare estimările prudente de creştere pentru Europa de Vest, ar trebui să ne concentrăm mai mult pe consumul domestic, dar nu din import. Avem nevoie de investiţii în comopanii locale pentru a satisface cererea internă”, a spus Lovin.

Lovin a mai remarcat că piaţa bancară locală  este într-un accentuat proces de deleveraging (de reducere a expunerii). „Băncile locale rambursează liniile de credit la băncile-mamă şi sunt puse în faţa provocării de a găsi fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea pe plan local. Trebuie să se bazeze mai mult pe finanţare locală - depozite, fonduri de pensii, asigurări”.

El a mai atras atenţia că băncile locale sunt în mijlocul procesului de curăţare a bilanţurilor. „În ultimul an, băncile au fost ocupate cum să administreze portofoliile de credite neperformante, nu cum să dea mai mult credit în economie. Trebuie să accelereze procesul de curăţare şi să se întoarcă la procesul normal de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO