Eveniment

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Resursa umană este problema cea mai mare a sistemului de sănătate. Tehnologia se poate cumpăra, dar specialiştii se formează în câţiva ani

Videoconferinta ZF Health&Pharma Summit'20

Horaţiu Moldovan, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii

Horaţiu Moldovan, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii

Autor: Alexandra Cepăreanu

16.09.2020, 10:01 261

Resursa umană şi lipsa specialiştilor este problema cea mai mare a sistemului de sănătate, astfel că ministerul Sănătăţii trebuie să acţioneze limitat cu rezerva umană de care dispune, a spus Horaţiu Moldovan, secretar de stat în cadrul ministerului Sănătăţii, prezent în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit'20..

„Resursa umană este problema cea mai mare a sistemului de sănătate. Intervalul de timp pentru a forma specialişti se întinde pe parcursul a cel puţin un deceniu. Tehnologia se poate cumpăra, dar specialiştii se formează în câţiva ani. România este dezvoltată inegal şi din punct de vedere medical. Spre exemplu, zona de vest, în Ardeal, lucrurile stau mai bine faţă de zona de sud unde există o dezvoltare mai precară”, a spus Horaţiu Moldovan.

Secretarul de stat a adăugat că în urma deschiderii noului an şcolar se aşteaptă la creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

„Începerea şcolii este o problemă pentru că aduce la un loc un număr mare de oameni, schimbă echilibrul epidemiologic în populaţie, iar riscul de transmitere a virusului este crescut. Ne aşteptăm la creşterea numărului de cazuri după deschiderea şcolii, dar nu puteam renunţa la sistemul de învăţământ. Încercăm să implementăm măsuri de prudenţă, dar să lăsăm să funcţioneze sistemul de învăţământ.”

 
 

Alte declaraţii

 

Am organizat terapii intensive pentru copii, la Marie Curie, Grigore Alexandrescu, pentru a putea îngirji şi copii infecatţi cu copii. Nu pot face precizări asupra numărului de copii ce vor fi infectaţi, dar ne aşteptăm la o creştere în această zonă.

Global, sistemul medical a făcut faţă şi face faţă în continuare.

Societatea de epidemiologie s-a dovedit a fi importantă pentru sistemul medical românesc. Cred că majoritatea populaţiei nu ştia că există această specializare, şi iată că după un accident important global ni s-a arătat importanţa acestei specializări.

Sistemul medical a făcut faţă după opinia minsiterului Sănătăţii, iar ogranizarea a permis să controlăm într-o măsură bună evoluţia fenomenului. Toţi pacienţii care au avut nevoie au fost internaţi în spitale, au avut mereu locuri în terapie intensivă, acolo nu s-a depăşit ca grad naţional de ocupare de 80%, concluzia că măsurile pe care le-am luat au condus la rezultate bune.

Problema vaccinului anti-COVID-19 este o problemă ştiinţifică. Acum nu dispunem de un vaccin utilizabil la nivel clinic. Beneficiul va fi important atunci când va apărea. Suntem conectaţi la UE şi Comisia Europeană are în lucru un proiect legat de elaborarea unui vaccin anti-Covid. Nu sunt informaţii certe când va fi disponibil, probabil în următorarele luni. Acesta se administrează unui număr foarte mare de oameni, ca atare, dacă xistă probleme legate de efectele lui secundare pot apărea mari complicaţii la nivel naţional. Ele trebuie testate pentru a avea o siguranţă maximă şi  a nu provoca alte probleme.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO