Eveniment

Hotararea Guvernului de a inregistra contractele de munca inainte de angajare ii bulverseaza pe sefii HR

Hotararea Guvernului de a inregistra contractele de munca inainte de angajare ii bulverseaza pe sefii HR
17.01.2010, 23:35 305

Guvernul impune printr-o hotarare ca angajatorii sa inregistrezecontractele de munca mai repede la inspectoratele de munca, pentrucombaterea evaziunii fiscale. Angajatorii spun insa ca aceastamasura va ingreuna procesele, pentru ca exista cazuri particularecare nu permit aplicabilitatea practica a masurii.
Firmele vor fi obligate sa inregistreze contractele de munca cu ozi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 de zile dupa angajare(cum este in prezent) pentru noii angajati, arata o hotarare luatade Guvern la solicitarea Comisiei Europene, menita sa combataevaziunea fiscala despre care se spune ca o permite in prezentlegislatia muncii, conform Mediafax.
Directorii de resurse umane din companiile locale spun ca nu ar fio problema de gestionare a angajatilor prin implementarea uneiastfel de masuri, dar s-ar ingreuna procedurile pentru ca nu existaaparatul birocratic necesar.
"O astfel de masura va genera o multime de probleme de naturalogistica, mai ales in ceea ce priveste inregistrarile lainspectoratele teritoriale de munca (ITM), unde cozile sunt foartemari, chiar si cu perioada actuala de 20 de zile prevazuta delege", sustine Anca Petrescu, director de resurse umane alproducatorului de medicamente LaborMed.
De aceeasi parere este si Greta Chetreanu, directorul de resurseumane al furnizorului de servicii IT
IIRUC Service, care spune ca, de regula, in cadrul companiei salecontractele de munca ale noilor angajati se inregistrau dupa 5 zilede la inceperea activitatii, din motive care tin mai mult depractica.
"De exemplu, sunt persoane care vin din alte orase sa se angajezesi nu au toate documentele necesare la angajare, si de aceea leofer acest interval de timp. O astfel de masura ar trebui aplicatadupa informatizarea sistemelor in institutiile statului, pentru caaltfel nu ar avea eficienta practica", spune Chetreanu.

Exista angajati care nu se prezinta in prima zi de dupaangajare
In cadrul companiei de credite de consum Cetelem, care numaraaproape 900 de angajati la nivel local, au existat cazuri in carenoii angajati nu s-au prezentat la serviciu imediat dupaangajare.
"Cine are de facut evaziune fiscala, face oricum, iar aceastamasura nu aduce niciun beneficiu. Au fost cazuri in care angajatiis-au razgandit chiar dupa angajare si a trebuit sa reluam din nouprocesul cu ITM-urile, dar in sens invers", spune Irina Stoian, HRmanager al Cetelem.
Ea a mai precizat ca o problema se va inregistra si in randulfirmelor care au puncte de lucru in afara Bucurestiului, pentru cadurata dus- intors a contractelor este de 4 - 5 zile.
Si in cadrul companiei LaborMed s-a intamplat ca unii angajati sanu se prezinte in prima zi de lucru, adica sa primeasca jobul, darsa se razgandeasca intre timp, ceea ce ar face ca inregistrareacontractelor cu o zi inainte sa fie inutila.
"Se poate scurta perioada de 20 de zile, dar sa inregistrezicontractele cu o zi inainte este complet ilogic", mai spunePetrescu.

Inregistrarea contractelor mai devreme, un "raunecesar"
In opinia lui Mihai Pasculescu, prim-vicepresedinte al FederatieiPatronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS),inregistrarea mai rapida a contractelor de munca va reprezenta oproblema pentru angajatorii care obisnuiau sa aiba o perioada deproba pentru noii angajati inainte sa le inregistreze actele laautoritati.
"Cred ca aceasta masura este un rau necesar, pentru ca vrem saeliminam munca la negru, care duce la concurenta neloiala.Totusi,cred ca angajatorii romani vor gasi ceva pentru a-si proba noiiangajati, pentru ca sunt foarte inventivi", spune Pasculescu. Legeaactuala spune ca angajatorii au dreptul la o perioada de probapentru noii angajati, care este de 30 de zile pentru functii
nonexecutive si de trei luni pentru functiile manageriale.
De aceeasi parere este si Adrian Lupulescu, directorul de resurseumane al Freescale Semiconductor Romania, filiala unuia dintre ceimai mari producatori mondiali de semiconductori.
"Este o masura sanatoasa pentru economie si pentru legislatiamuncii, pentru ca in primele trei saptamani de la angajare puteaufi redactate tot felul de acte evazioniste. Exista angajatori carerenunta la noii angajati inainte sa incheie o forma legala cuacestia", spune Lupulescu.
Totusi, reprezentantul Freescale Semiconductor Romania a adaugat caeste o masura care aduce "disconfort" atat angajatorilor, cat siangajatilor, deoarece angajatul trebuie sa prezinte actele inaintede angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO