Eveniment

Hotelierii bulgari ne iau 5.000 de turisti romani in vacanta de Paste

Hotelierii bulgari ne iau 5.000 de turisti romani in vacanta de Paste
15.03.2010, 23:00 85

Aproape 15.000 de romani vor merge anul acesta in sejururi instrainatate prin agentiile de turism cu ocazia vacantei de Paste,numar similar cu cel de anul trecut, potrivit oficialilorAsociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Cei mai multialeg destinatii de vacanta din Bulgaria, Grecia, Cipru sauSpania.

"Cred ca stam un pic mai bine decat anul trecut in ceea cepriveste pachetele vandute pentru vacanta de Paste. Am contractatin avioanele charter 100 de locuri in plus fata de anul trecut,pana la 800 de locuri pentru vacanta de Paste", a declarat MirceaVladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Pachetele de Paste aduc cel mult 3 - 4% din vanzarile totale aleagentiilor de turism, cele mai mari incasari fiind generate devacantele de vara.

Pana in prezent, agentia de turism Pestige Tours a vandut 120 depachete de vacanta, cele mai multe locuri fiind rezervate pentrudestinatiile din Grecia, Cipru si Bulgaria.

Daca pentru destinatiile ca Atena, Salonic si alte orase in cares-au dus lupte stradale din cauza crizei financiare prin care treceGrecia a scazut cererea, insulele Rhodos, Halkidiki, ParaliaKaterini si altele continua sa atraga romani.

Pe de alta parte, in Bulgaria sunt asteptati 5.000 de romani dePaste, potrivit ANAT.

"Din pacate, tarifele din Bulgaria continua sa fie mai micidecat cele practicate de hotelierii romani. As putea spune ca unsejur ce include cazare si eventual mic dejun la un hotel de treistele in Romania costa cat un sejur ce include cazare si serviciiall-inclusive in Bulgaria", explica Mircea Vladu.

Spre exemplu, un sejur de trei nopti intr-un hotel de trei steledin Bulgaria costa incepand de la 100 de euro in regim ultraall-inclusive (masa, acces la piscina, sauna, fitness), in timp ceun sejur de trei nopti la hotelul de trei stele Sinaia din Sinaiaeste 103 euro, fara regim de all-inclusive. Costul cu masa siaccesul la diferite servicii ale unui hotel ar putea urca pretul cuinca cel putin 25 de euro.

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, precizeaza cabulgarii au venit cu oferte mai bune decat anul trecut pentruvacanta de Paste. "Toate preturile sunt cu 20% mai mici fata de2009 la hotelurile din Bulgaria. Cazarea costa intre 30 - 60 deeuro pe noapte la un hotel de trei stele", a spus el.

Cereri si pentru marile capitale europene

Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism PerfectTour, spune ca pana acum a vandut aproape 300 de pachete de vacantede tip city-break in Praga, Barcelona si alte orase, dar si pentudestinatii din tara. Pretul unui sejur de trei zile la Praga, cucazare la trei stele si transportul cu avionul dus-intors, costa dela 210 euro de persoana, potrivit Perfect Tour. "Vindem mai putinenopti de cazare in perioada sarbatorilor de Paste, adica sejururimai ieftine fata de anul trecut cand aceasta vacanta se lega cu ceade 1 mai", a declarat Vaduvoiu, care estimeaza un numar total de500 de pachete de vacanta.

22 de euro, noaptea de cazare la pensiunile dintara

Mili Neacsu, proprietara pensiunii Vila Izvor din Sinaia, spuneca toate cele 18 locuri ale pensiunii ei au fost ocupate pentrusarbatorile de Paste. "Nu am ridicat tarifele in aceasta perioada,ci le-am mentinut la nivelul la care erau si in zilele obisnuite deweekend. Clientii care au venit de Revelion si-au rezervat locurisi de Paste", a spus ea. Pretul unei nopti de cazare este de 90 delei (22,5 euro) de persoana.

Reprezentantii agentiilor de turism se asteapta ca ultimele douasaptamani dinaintea sarbatorilor de Paste sa creasca cererea pentrusejururile de Paste. "Romanii sunt obisnuiti sa se hotarasca peultima suta de metri, de aceea cred ca vom mai primi rezervari", aspus Vaduvoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO