Eveniment

Hotelierii din Capitală după concertul Bon Jovi : Rezervările au curs „şocant“ pentru weekend şi am avut grupuri de ruşi, unguri şi bulgari

Hotelierii din Capitală după concertul Bon Jovi : Rezervările au curs „şocant“ pentru weekend şi am avut grupuri de ruşi, unguri şi bulgari

Concertul formaţiei Bon Jovi a durat trei ore, cu mult peste timpul stabilit iniţial de organizatori

Autor: Mirabela Tiron

12.07.2011, 00:03 1296

Concertul trupei Bon Jovi susţinut duminică seară în PiaţaConstituţiei în faţa a peste 50.000 de persoane a făcut dinBucureşti o destinaţie de weekend, în care rezervările pentrucamerele hotelurilor au curs "şocant", iar proprietarii teraselordin Centrul Vechi al Capitalei spun că au avut grupuri de ruşi,bulgari şi unguri printre clienţi.

Chiar dacă doar pentru două zile Bucureştiul a vibrat ca ocapitală europeană adevarată, operatorii din turism vorbesc devenituri mai mari cu câteva procente (în acest week-end faţă de unsfârşit de săptămână obişnuit) şi de grade de ocupare de 100% încazul hotelierilor de trei şi patru stele.

"Am avut clienţi străini, printre care unguri şi bulgari. Aucurs «şocant» rezervările încă de joia trecută pentru zilele dinweekend. De obicei în Bucureşti weekend-urile sunt moarte,bucureştenii pleacă în alte oraşe, dar în Capitală nu vine nimeni",a susţinut Irina Stănescu, directorul hotelului de patru steleCapitol din Capitală de pe Calea Victoriei, cu o capacitate de 80de camere.

Ea a mai precizat că tot cumulul de evenimente din weekend,respectiv concertul formaţiei americane şi meciul boxerului LucianBote de sămbătă, va aduce o creştere a veniturilor hotelului cucâteva procente.

Speră la mai multe evenimente

"Ar fi bine ca în Capitală să aibă loc constant asemeneaevenimente", a precizat ea. Hotelul Capitol a ajuns la un grad deocupare de 70% faţă de media de 40% din weekend-urile obişnuite,potrivit directorului unităţii.

Cu 50 de muzee şi case memoriale, dar şi Palatul Parlamentului,cea mai mare clădire administrativă din lume deschisăvizitatorilor, regiunea Bucureşti-Ilfov a atras anul trecut doar467.839 de turişti străini pe toate tipurile de vacanţe, potrivitdatelor de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale(MDRT). Deşi numărul vizitatorilor a fost în creştere cu 11,8% faţăde anul anterior, acesta este nesemnificativ comparativ cu ceipeste 5 milioane de turişti primiţi de Budapesta.

Sorin Gabriel Vasile, recepţionerul hotelului de trei steleCitadella din Capitală, a declarat că în weekend-ul care abia atrecut au fost ocupate toate cele 36 de camere ale hoteluluidatorită concertului trupei Bon Jovi. Aproape 55.000 de persoane auvenit la concertul trupei americane, din care o parte ruşi, ungurişi bulgari.

"Am primit special pentru acest concert un grup de 26 de ruşi,care s-au cazat două nopţi la noi. Faţă de un weekend obişnuit cândavem în medie un grad de ocupare de 70%, weekendul trecut am avuttoate camerele rezervate", a declarat el. Tariful pe noaptea decazare la hotelul Citadella este de 190 de lei, potrivitoficialilor hotelului. Grupul de ruşi a făcut rezervarea cu o lunăînainte de a veni în Bucureşti.

Locaţia, cea mai importantă în alegereahotelului

Hotelurile cele mai solicitate în acest weekend au fost cele dinapropierea Pieţei Constituţiei, unde a avut loc concertul trupeiamericane. Unităţile de cazare din zone mai îndepărtate de centrulBucureştiului nu au simţit efectele pozitive ale acestuieveniment.

Spre exemplu, la hotelul de trei stele Jolly Fun din apropiereastadionului naţional Lia Manoliu nu au venit mai mulţi clienţi."Noi aşteptăm meciurile care vor avea loc pe stadionul naţional.Atunci mai mult ca sigur că vom primi mai multe rezervări. Pentruweekendul cu concertul lui Bon Jovi nu am avut o cerere mai marepentru camere faţă de un weekend obişnuit, gradul de ocupare alhotelului fiind de aproape 40%", a declarat un reprezentant alhotelului de trei stele Jolly Fun.

Vizita turiştilor străini din weekend s-a simţit însă şi laterasele şi restaurantele din Centrul Vechi al Capitalei. "Înultimele două zile am avut la terasă grupuri de clienţi bulgari. Caşi venituri nu aş putea spune că s-a schimbat ceva, în weekendrestaurantul fiind plin", a declarat Marius Vulpe, şef de tură alrestaurantului Divan din Centrul Vechi.

Oficialii pub-ului englezesc The Barrel din Centrul Vechi alCapitalei au declarat că weekendul acesta pub-ul a operat lacapacitate maximă: "La noi este plin tot timpul în weekend-urile devară, aşa arată un weekend normal".

Vânzări de 100.000 de euro de bere, sucuri şiapă

Concertul trupei Bon Jovi de duminică de la Bucureşti a generatvânzări de aproximativ 100.000 de euro producătorilor de bere, sucşi apă minerală prezenţi cu standuri de vânzare la acest eveniment,potrivit estimărilor ZF.

Cei peste 50.000 de oameni din Piaţa Constituţiei au cumpăratprobabil în jur de 50.000 de pahare de bere Ciuc, 25.000 de paharede Coca-Cola şi circa 5.000 de pahare de apă, iar dacă se ia încalcul preţul de 5 lei al unei unităţi, rezultă că în totalvânzările au fost de 400.000 de lei (100.000 de euro), potrivitestimărilor ZF.

Organizatorii concertului au folosit un sistem de plată bazat pejetoane, produsele putând fi cumpărate cu jetoane de la PiraeusBank cu un preţ unitar de 5 lei.

Cumpărăturile pe bază de jetoane se folosesc în mod tradiţionalîn cazul unor concerte de acest fel. IoanaDavid

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO