Eveniment

ÎCCJ analizează propunerea de arestare a şefului Domenii Portuare Constanţa

10.01.2011, 23:46 28

Propunerea de arestare preventivă făcută de procuroriianticorupţie în cazul lui Eugen Bogatu, directorul Domenii Portuaredin cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, a fostînaintată către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), careurma să dezbată solicitarea în cursul serii de luni. Sursejudiciare au declarat pentru Mediafax că Eugen Bogatu ar fi acuzatde favorizarea infractorului, "în sensul că l-ar fi ajutat pe omulde afaceri Said Baaklini în demersul acestuia de a exporta celepatru motoare" cumpărate de la UCM Reşiţa.

O altă acuzaţie adusă lui Bogatu este de trafic de influenţă,pentru că s-ar fi folosit de funcţia sa pentru a interveni la altepersoane din cadrul unor autorităţi şi agenţii naţionale, şi elecercetate în acest dosar, suma pentru care ar fi urmat să-şifolosească influenţa fiind de două milioane de lei, au precizatsursele citate. Totodată, conform aceloraşi surse, Bogatu ar fiacuzat şi de primire de foloase necuvenite, în sensul că, pentruunele sume de bani primite, el a obţinut diverse licenţe pentruSaid Baaklini.

Directorul Domenii Portuare din cadrul Administraţiei PorturilorMaritime (APM) Constanţa, Eugen Bogatu, a fost reţinut, duminică,de procurorii anticorupţie, a fost audiat timp de mai multe ore, lasediul DNA, în legătură cu acuzaţiile că l-ar fi favorizat pelibanezul Said Baaklini, cercetat pentru restituire nelegală de TVAde 60 de milioane de euro.

Duminică seară, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea luiEugen Bogatu pentru 24 de ore, potrivit surselor citate. Acesta vafi prezentat instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul APM Constanţa şiredactată în septembrie 2010, Eugen Bogatu deţine în coproprietatezece terenuri. Dintre acestea, patru sunt în Eforie Sud, câte unulîn Băile Tuşnad, Murighiol, Babadag şi Bucureşti şi două înNăvodari.

În declaraţia de avere, Eugen Bogatu a consemnat că esteproprietar a opt imobile, dintre care câte unul sunt situate înConstanţa, Bucureşti şi Sinaia, iar cinci sunt în Eforie Nord. Doarimobilul din Constanţa este moştenit, restul fiind cumpărate.Bogatu conduce un Mercedes-Benz, autoturism cumpărat în 2008. ŞefulDomenii Portuare din APM Constanţa mai are pe numele lui deschisecinci conturi, toate la Alpha Bank, alte opt fiind deschise penumele altor membri ai familiei.

Libanezul Said Baaklini a fost arestat preventiv pentru orestituire ilegală de TVA de 60 de milioane de euro, el fiind prinsîn baza unui mandat european de arestare şi adus în ţară dinBulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO