Eveniment

Ideea creării unui Fond Monetar European revine

Ideea creării unui Fond Monetar European revine

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2017, 00:04 439

Oficialii europeni readuc în discuţie ideea creării unui Fond Monetar Internaţional care să aibă mandatul de a soluţiona crize viitoare din zona euro în locul Fondului Monetar Internaţional, care nu a decis încă dacă va participa la cel mai recent bailout al Greciei, scrie Financial Times.

Pierre Moscovici, comisar european pe probleme economice, declara la sfârşitul săptămânii trecute că divergenţele continue la nivel de rate de creştere economică în zona euro ar putea pune sub noi presiuni solidaritatea dintre membrii acesteia, iar în acest context un fond european este necesar pentru rezolvarea crizelor din interiorul Europei.

Ideea creării unui astfel de fond a apărut încă din primele zile ale crizei datoriilor din zona euro. Ideea este acum reluată cu şi mai multă intensitate în condiţiile impasului discuţiilor privitoare la bailoutul Greciei.

Această idee reprezintă un rar punct de convergenţă între guvernele naţionale ale zonei care au în continuare poziţii divergente privitoare la majoritatea planurilor importante pentru îmbunătăţirea guvernanţei zonei.

Wolfgang Schauble, ministrul german de finanţe, şi-a declarat în mod repetat susţinerea pentru acest concept, iar acum Jeroen Dijsselbloem, pre­şe­dintele Eurogroup, propune trans­formarea fondului de bailout al blo­cului într-un Fond Monetar European.

Potrivit lui Dijsselbloem, actualul Mecanism European de Stabilitate (ESM) ar trebui să preia conducerea în viitoare programe de salvare din zona euro şi să realizeze evaluările economiilor ţărilor membre ale zonei. Până acum, tendinţa a fost ca ESM să acţioneze în parteneriat cu FMI în privinţa acestor programe.

ESM are o capacitate totală de creditare de 500 miliarde de euro şi poate oferi credite ţărilor care au ajuns la un acord privitor la un program de bailout cu restul blocului.

Orice extindere a mandatului ESM ar putea include atribuţii de monitorizare a politicilor economice ale ţărilor şi emitere a unor rapoarte macroeconomice asemănătoare cu cele emise de FMI, potrivit oficialului european.

Însă Dijsselbloem a respins ideea propusă de Germania ca ESM să preia atribuţiile de supraveghere bugetară exercitate în prezent de Comisia Europeană. Comisia va prezenta un raport privitor la următoarele etape ale reformei EMU la sfârşitul lunii viitoare.

Diplomaţii remarcă faptul că ideea de Fond Monetar Internaţional nu este percepută uniform.

În timp ce ministrul german de finanţe sugerează că un astfel de fond ar putea prelua responsabilitatea controlării bugetelor naţionale de la Comisia European, guvernele ţărilor din sudul Europei văd EMF ca o şansă ca zona euro să scape de condiţiile dure de creditare impuse de FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO