Eveniment

Ieftinirea apartamentelor noi ar putea readuce in piata investitorii speculativi

Ieftinirea apartamentelor noi ar putea readuce in piata investitorii speculativi

Vizitatorii s-au aratat dispusi sa plateasca maximum 100.000 de euro pentru un apartament de 70 mp intr-o zona centrala

04.12.2008, 19:54 37

In conditiile in care clientii finali au probleme in aceasta perioada la obtinerea unor credite imobiliare, unii dezvoltatori si-au readaptat ofertele pentru a atrage persoanele cu lichiditati, inclusiv investitori, care ar putea profita de preturile mai mici fata de nivelul de anul trecut.

"Avem de la inceputul lunii noiembrie un discount de 17% pentru apartamentele cumparate cu un avans de 95% in cadrul proiectului Primavara Lujerului si am vandut astfel 6-7 apartamente de atunci. Am vrut sa atragem un alt gen de cumparatori, in conditiile in care creditul ipotecar a fost in ultimele luni un animal pe cale de disparitie, oameni care cumpara pentru investitie, atrasi de preturile mici", a declarat Raluca Oprescu, director de vanzari in cadrul firmei Can Serv, dezvoltatorul proiectului.
Preturile din cadrul proiectului au ajuns astfel la 930 euro/metrul patrat construit plus TVA. In acelasi timp, Can Serv a redus de la un maxim de 1.300 euro/mp la preturi cuprinse intre 900 si 1.100 cele 65 de apartamente disponibile in ansamblul Primavara Ghencea, a carui finalizare este in curs.
Ofertele vor fi mentinute in functie de ritmul vanzarilor, iar persoanele interesate de achizitii in scop investitional au inceput deja sa apara.
"Ma intereseaza sa cumpar un apartament cu doua camere in zona de nord a Bucurestiului, pentru care sunt dispus sa platesc 100.000 de euro, pentru a profita inclusiv de reducerile din aceasta perioada. Apartamentul as putea sa-l inchiriez sau poate ma voi muta eu in viitor in Bucuresti", a declarat Costin, in varsta de 30 de ani, care locuieste in Prahova si are un business propriu in prelucrari mecanice.
Majoritatea companiilor prezente la TIMON, ce are loc pana duminica in Bucuresti, sunt dispuse sa acorde diferite promotii sau facilitati, astfel ca in timp ce dezvoltatorii ansamblului Pipera Ciylights ofera un discount de 3% la apartamentele al caror contract de rezervare este semnat pana la sfarsitul lunii decembrie, dezvoltatorii proiectului Vitan Residence ofera un discount de 5.000 de euro persoanelor care cumpara in cadrul proiectului cu 186 de apartamente.
In ciuda diferitelor promotii, vanzarile unor dezvoltatori au fost aproape complet inghetate in ultimele luni, astfel ca au decis sa apeleze la noi variante pentru atragerea clientilor. "De la conferinta de presa (inceputul lunii septembrie - n.r.) am vandut doar 2-3 apartamente. Am decis astfel ca in blocul A, din cadrul proiectului, sa facem cinci locuinte in loc de trei pe etaj, pentru a le face mai accesibile. Preturile pornesc astfel de la 79.000 de euro cu TVA inclusa pentru o garsoniera cu o suprafata construita de 43,5 metri patrati", a declarat Kustal Durace, sales manager al Pelican Com, dezvoltatorul ansamblului Atlantis Residence.
Nivelul scazut al vanzarilor este o consecinta atat a reducerii activitatii de creditare bancara, cat si a perceptiei unei anumite parti a populatiei care considera ca preturile continua sa fie prea ridicate.
"Un pret de 230.000 de euro pentru un apartament cu o suprafata de 70 de metri patrati utili in zona Eminescu mi se pare exagerat. As fi dispusa sa platesc in jur de 100.000 de euro pentru o locuinta de 50-60 de metri patrati intr-o zona centrala, care
sa-mi permita sa ajung rapid la birou si la iesirea din oras spre Baneasa", a declarat Gabriela, angajata intr-o firma de amenajari interioare din Bucuresti.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO