Eveniment

Iesim din criza cand firmele vor incepe sa creeze locuri de munca

16.12.2009, 23:20 26

Guvernul ar trebui sa-si asume anul viitor obiectivul deadoptare a monedei unice europene pentru a putea asiguradezvoltarea pe termen lung a economiei, apreciaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

"Banca centrala joaca un rol important in procesul de adoptare aeuro, dar rolul crucial trebuie sa revina Guvernului. Trebuie sa negrabim incet si sa adoptam euro in momentul in care economia estepregatita", a declarat Anghel.

El a evidentiat in acest sens importanta paritatii la care se varealiza trecerea la euro, in conditiile in care un leu preaputernic ar putea afecta exporturile, iar unul prea slab ar pune opresiune sporita asupra inflatiei. Calendarul stabilit de BNRprevede adoptarea euro la 1 ianuarie 2015.

Prognozele BCR indica o crestere cu 0,6% a economiei anul viitorsi un avans cu 1,8% in 2011. Pentru 2009, analistii bancii si-aurevizuit prognoza privind contractia economiei de la -8% la -7,1%dupa publicarea datelor aferente trimestrului trei.

"Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul trei,perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit maiincurajatoare. Romania ar putea iesi din recesiune in ultimultrimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010, inconditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine",se mentioneaza intr-un raport al BCR.

Chiar daca economia va arata mai bine anul viitor, analistii BCRse asteapta ca somajul sa creasca in continuare, concomitent cu oscadere in termeni reali a veniturilor salariale.

"Iesirea din criza va avea loc in momentul in care mediulprivat, bazat pe criterii de eficienta, va incepe sa creeze locuride munca. In 2010 vom avea crestere economica, dar si crestere aratei somajului", a spus Anghel. BCR vede o rata a somajului de9,4% la finalul lui 2010, fata de 7,4% in prezent.

Analistii BCR noteaza ca banca centrala ar putea sa nu isiatinga tinta de inflatie in acest an pe fondul cresterii accizelorla tutun. Acestia estimeaza o inflatie de 4,7% la sfarsitul lui2009 si de 4,5% la finele anului viitor. Tinta BNR pentru acest aneste 4,3%.

Anghel apreciaza totusi ca mai importanta decat atingereasporadica a tintelor de inflatie este mentinerea in mod constant inaceasta tinta. El apreciaza ca pe parcursul lui 2010 inflatia arputea atinge minimul ultimului deceniu, sub 4%, dar va reveni pecrestere spre finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO