Eveniment

Ieşirea din recesiune a devenit imperceptibilă: doar 0,2% plus la PIB în trimestrul doi

Ieşirea din recesiune a devenit imperceptibilă: doar 0,2% plus la PIB în trimestrul doi

Autor: Claudia Medrega

17.08.2011, 00:07 613

Statistica a anunţat ieri o creştere economică de 0,2% pe al doilea trimestru faţă de primul trimestru, ceea ce înseamnă o încetinire puternică faţă de datele de pe primele trei luni ale anului.

Totuşi, economia românească a reuşit să rămână în teritoriul pozitiv şi în T2, pentru al treilea trimestru consecutiv, după aproape doi ani în care s-a luptat să iasă din recesiune. Însă doar 300 mil. euro, adică cele două miimi din PIB, au lipsit pentru ca economia să se întoarcă pe minus.

Producţia industrială şi exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent în ultimul an şi jumătate, au reuşit să susţină economia, deşi ritmul de creştere a frânat vizibil, în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor cu care se confruntă Europa.

Creşterea anuală din al doilea trimestru, de 1,4%, la care se uită pieţele externe şi agenţiile de rating, a surprins totuşi pozitiv, în contextul anunţării unor cifre modeste pentru PIB la nivel european, care arată că revenirea economică rămâne lentă. Cotidianul Financial Times a scris că România a furnizat marţi singura surpriză plăcută din regiune în privinţa creşterii economice, care a depăşit aşteptările.

Cifre dezamăgitoare au venit din Germania şi Franţa, cele mai mari economii din regiune. PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al doilea din 2011 faţă de trimestrul anterior, iar optimismul producătorilor din industrie a scăzut din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare. Iar economia Franţei a stagnat în aceeaşi perioadă.

Pentru a doua jumătate a anului perspectivele şi riscurile legate de economie sunt echilibrate: dacă anul agricol bun va avea o influenţă pozitivă, deteriorarea cererii externe, având în vedere impactul crizei datoriilor, poate afecta nefavorabil economia.

În opinia analiştilor, efectul de bază pozitiv şi anul agricol bun ar putea favoriza o creştere economică de 1,5% în 2011. Iar industria va rămâne cel mai mare contributor la avansul PIB, deşi cu o pondere mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO