Eveniment

Cine este Igor Kolomoisky, cel care a sponsorizat cu milioane de dolari un batalion care a avut un rol decisiv în stoparea avansului armatei proruse spre vest, iar acum se luptă să-şi recupereze afacerile cu energie controlate de noul guvern de la Kiev

Igor Kolomoisky a sponsorizat cu milioane de dolari un batalion care a avut un rol decisiv în stoparea avansului armatei proruse spre vest. Acum el se luptă să-şi recupereze afacerile cu energie controlate de noul guvern de la Kiev. Foto: elise.com

Igor Kolomoisky a sponsorizat cu milioane de dolari un batalion care a avut un rol decisiv în stoparea avansului armatei proruse spre vest. Acum el se luptă să-şi recupereze afacerile cu energie controlate de noul guvern de la Kiev. Foto: elise.com

Autor: Bogdan Cojocaru

28.03.2015, 09:41 4591

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a înlăturat miercuri din funcţia de guvernator al regiuni Dnepropetrovsk, un puternic centru industrial, pe oligarhul Igor Kolomoisky, un personaj influent în industria bancară şi în cea a presei şi o figură de prim rang a luptelor cu separatiştii proruşi din estul ţării, după ce acesta a lansat o campanie de recuperare a coloşilor energetici care i-au aparţinut, dar care acum sunt controlaţi de stat.

Poroşenko, el însuşi un puternic om de afaceri, dar fără legături vizibile cu industria energiei, a considerat probabil că Kolomoisky a întrecut măsura când săptămâna trecută acesta, ajutat de bodyguarzii săi, a pătruns în forţă în sediul companiei de transport al petrolului Ukrtransnafta pentru a împiedica înlăturarea şefului acesteia de către autorităţile de la Kiev, scrie The Wall Street Journal.

Cel înlăturat este Oleksandr Lazorko, o „marionetă“ loială lui Kolomoisky pusă în post în timpul fostului regim. Duminică, oameni în costume militare de camuflaj au preluat controlul producătorului naţional de petrol Ukrnafta. Kolomoisky a asigurat că este vorba doar de o forţă suplimentară de siguranţă. Oficialii responsabili cu siguranţa internă au declarat că au primit ordine de la Poroşenko să-i dezarmeze pe ocupanţi.

Kolomoisky susţine şi el că protejează siguranţa naţională de forţe subversive care acţionează în interesul Rusiei şi i-a acuzat pe oligarhii rivali că încearcă să preia controlul companiilor strategice.

Încercarea Kievului de a limita influenţa baronilor locali a primit un sprijin neobişnuit de evident din partea ambasadorului american Geoffery Pyatt, care a spus într-un interviu radiodifuzat că niciun oligarh nu se poate întoarce la vechile tradiţii.

 

Erou al luptei pentru unitate

Kolomoisky a devenit un „alintat“ al presei externe când s-a implicat în primăvara trecută în lupta armatei ucrainene cu rebelii. Numit guvernator al Dnipropetrovsk, omul de afaceri a cheltuit milioane de dolari pe pregătirea unui batalion creditat de mulţi cu blocarea marşului armaatelor proruse către vest în vremuri în care armata ucraineană ducea lipsă de oameni, optimism şi conducere.

Ani de zile Kolomoisky a controlat Ukrtransnafta şi Ukrnafta, ceea ce i-a permis să înlăture concurenţa şi să aibă petrol la discreţie pentru rafinăriile pe care le deţine, spun mai mulţi oficiali. 

Luni, şeful serviciului de securitate al Ucrainei a declarat că există legături între administraţia condusă din Dnipropetrovsk condusă de Kolomoisky şi grupări criminale implicate în contrabandă şi răpiri.

Din spusele lui Poroşenko, Kolomoisky a demisionat, iar el i-a acceptat demisia. Marţi, preşedintele a semnat amendamente la o lege privind companiile care va coborî pragul de vot în deciziile majore ale unei companii de la 60% plus o acţiune la 50% plus o acţiune. Această schimbare înseamnă că Kolomoisky, care controlează puţin mai mult de 40% din Ukrnafta, îşi va pierde dreptul de veto într-o companie la care guvenul controlează participaţia majoritară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO