Eveniment

IMM-urile bucurestene nu au cerut niciun ban de la UE pentru centre de afaceri

23.02.2009, 19:45 25

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADR) nu a primit niciun proiect de la IMM sau autoritati locale pentru obtinerea de fonduri nerambursabile de la UE prin care acestea pot sa construiasca sau sa reabiliteze cladiri pentru a le transorma in centre de afaceri, incubatoare de afaceri sau parcuri industriale pe care sa le inchirieze catre terte persoane.

Valoarea maxima a proiectelor ce pot fi finantate este de 85 de milioane de lei (19,8 mil. euro), finantarea de la UE putand ajunge pana la 50% din valoarea eligibila a proiectului.
Banii sunt acordati prin Programul Operational Regional (POR), axa 4, domeniul de interventie 4.1 "Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor", iar alocarea financiara pentru perioada 2007-2013 este de 274,4 mil. euro, din care regiunea Bucuresti-Ilfov dispune de 24,31 mil. euro.
Depunerea proiectelor la nivel de tara a inceput anul trecut pe 25 aprilie si pana in prezent agentiile regionale, care sunt organismele intermediare pentru acest program, au primit 26 de proiecte aflate in etapa de evaluare cu o valoare totala de circa 214,5 mil. euro.
"Ma asteptam ca a doua zi dupa ce se lanseaza operatiunea sa avem suma acoperita avand in vedere ca finantam afaceri foarte rentabile. Sa construiesti un spatiu de productie sau sa reabilitezi o cladire pentru a o transforma in centru de afaceri pe care sa-l inchiriezi este o afacere sigura. Exista o singura conditie, nu finantam spatii pentru comert gen hipermarket sau construirea de centre comerciale propriu-zise", spune Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, organismul intermediar al POR pentru regiunea Bucuresti-Ilfov. Cu banii alocati acestei operatiuni, intreprinderile mici si mijlocii sau autoritatile locale pot sa construiasca sau sa reabiliteze imobile in vederea inchirierii catre terte persoane pe care sa le transforme in centre de afaceri, incubatoare de afaceri, parcuri industriale, birouri pentru afaceri. Se finanteaza inclusiv dotarea cu echipamente a imobilelor, precum si construirea sau modernizarea infrastructurii rutiere sau a drumurilor de acces, precum si cheltuielile aferente asigurarii cu utilitati. IMM-ul care realizeaza investitia este administratorul cladirii. Contributia minima pe care trebuie sa o aduca solicitantul la valoarea eligibila a proiectului este pentru regiunea Bucuresti-Ilfov de 50% pentru firmele mijlocii si 40% pentru intreprinderi mici si microintreprinderi.
Depunerea proiectelor pentru domeniul 4.1 nu are un termen limita si se primesc dosare pana la epuizarea banilor.
ADR Bucuresti-Ilfov a primit doua proiecte care au fost respinse. "Am avut doua proiecte depuse pe care le-am respins. Unul dintre ele nu indeplinea criteriile de eligibilitate, in timp ce al doilea a fost respins in etapele de evaluare. Valoarea proiectului era insa mica, sase milioane de euro, comparativ cu posibilitatea noastra de a finanta proiecte de 20 mil. euro cu 40% din valoarea acestora", sustine Nicula. IMM din regiunea Bucuresti-Ilfov pot sa depuna in continuare proiecte la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADR) din str. Leonida, nr.19.
Autoritatile sustin ca numarul mic de proiecte se datoreaza si faptului ca solicitantii fondurilor nerambursabile trebuie sa contribuie cu minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, la care se adauga si cheltuielille neeligibile, ceea ce inseamna cateva milioane de euro. In plus, consiliile locale sunt mai putin interesate sa depuna proiecte in cadrul axei 4 deoarece trebuie sa contribuie cu 60% din valoarea eligibila a proiectului, in conditiile in care pentru restul axelor din cadrul POR contributia autoritatilor poate fi si de 2%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO