Eveniment

Imobiliarele lui Patriciu din Germania s-au depreciat cu 160 de milioane de euro

Imobiliarele lui Patriciu din Germania s-au depreciat cu 160 de milioane de euro

Dinu Patricu a platit peste 20 de milioane de euro in vara acestui an pentru a intra in actionariatul fondurilor germane de investitii Deutsche Land si Rutley.

06.09.2009, 17:30 30

Valoarea de piata a proprietatilor aflate in portofoliul fondurilor germane de investitii Deutsche Land si Rutley, in care omul de afaceri Dinu Patriciu a devenit actionar in vara acestui an, a continuat sa scada in primul semestru al acestui an, diferentele din reevaluarea activelor aratand o depreciere de circa 140 de milioane de lire sterline (160 mil. euro).

Activele totale ale fondului Rutley, in care Patriciu a ajuns sa controleze in ultimele luni 73,5% din actiuni, s-au depreciat cu aproape 20% in primele sase luni ale anului, de la 606,5 milioane de lire sterline la 488 de milioane de lire sterline, potrivit unei evaluari realizate de companie si publicate in raportul financiar neauditat privind rezultatele financiare din primul semestru.

Actiunile fondului care detine 56 de proprietati in sase tari, in special in Germania, sunt listate la bursa de la Londra. Patriciu a lansat o oferta de preluare a actiunilor fondului german in luna iunie a acestui an si pana in luna august a convins peste 70% din actionari sa vanda, pentru un pret total de 12-13 milioane de lire sterline. Rutley are in acelasi timp si datorii de 437,9 mil. lire sterline.

Cel de-al doilea fond german in actionariatul caruia Dinu Patriciu a intrat prin intermediul companiei Black Sea Global Properties este Deutsche Land, fond in care valoarea totala a activelor a scazut in primele sase luni ale anului de la 626 de milioane de euro la 600 de milioane de euro.

O parte din portofoliul acestui fond, in care Patriciu detine o participatie de 29,9%, ar putea fi pierdut, ca urmare a deprecierii raportului dintre valoarea unui credit obtinut de la ABN Amro si a proprietatilor cu care este garantat acest credit.

Astfel, Deutsche Land avea la jumatatea acestui an un credit de 326,7 mil. euro obtinut de la ABN Amro, in timp ce valoarea proprietatilor cu care acest credit este garantat se ridica la 343,3 milioane de euro.

Raportul „loan to value" este astfel de 95,2%, in timp ce termenii agreati initial prevedeau un raport de maxim 90%. In aceste conditii, banca ar putea cere in urmatoarea perioada echilibrarea acestui raport prin rambursarea anticipata a unei parti din credit sau chiar preluarea proprietatilor.

Deutsche Land detine spatii comerciale, birouri si doua hoteluri in special in vestul Germaniei, in orase precum Stuttgart, Köln sau Frankfurt, in timp ce Rutley detine in Germania spatii comerciale inchiriate unor retaileri precum Real, Lidl, Plus, Rewe sau Aldi, cladiri de birouri in Berlin si Nurenberg sau imobile administrative in Karlstad (Suedia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO