Eveniment

Impactul reducerii TVA la apa destinată consumului casnic, 100 mil. euro anual

Impactul reducerii TVA la apa destinată consumului...

Autor: Mediafax

28.04.2015, 00:03 469

Guvernul a calculat impactul reducerii TVA de la 24% la 9% la apa destinată consumului casnic, la 100 mil. euro.

Premierul Victor Ponta a susţinut ieri că va promova măsura reducerii TVA la apă la momentul discutării în Parlament a proiectului de modificare a Codului fiscal. Ordonanţa, deja aprobată de Guvern privind modificarea Codului fiscal, prevede că, începând cu luna iunie, TVA la produsele alimentare şi bău­turile nonalcoolice şi servicii de alimentaţie publică va scădea de la 24% la 9%. Ideile reducerii TVA la 9% şi la apa de consum şi la 5% la vânzarea de carte au apărut mai târziu şi trebuie, dacă se vrea a fi adoptate, să fie promovate ca amendamente în Parlament.

În urmă cu o săptămână, PSD a discutat reducerea TVA la apa de consum casnic în limita a maximum 5 metri cubi de familie în fiecare lună, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, spunând atunci că măsura ar putea fi aplicată din toamnă, în funcţie de execuţia bugetară. Ieri, plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind Codul fiscal, prin care guvernul îşi propune, potrivit spuselor ministrului finanţelor Eugen Teodorovici, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice.

Teodorovici, a spus în cadrul dezbaterilor din plen, că modificările legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru funcţionarea sistemului de impozite şi taxe din România au generat unele dificultăţi în interpretarea şi în aplicarea anumitor prevederi din domeniul fiscal.

Opoziţia a criticat însă documentul.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că se aştepta ca din partea grupului PNL să vadă o solicitare care se bazează pe ideea că noul Codul Fiscal este „un proiect liberal, dar noi vrem mai mult liberalism“.

Proiectul de lege privind Codul fiscal, adoptat cu amendamente formulate în comisiile senatoriale, urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO