Eveniment

Impactul statistic al activităţii hingherilor: numărul persoanelor muşcate de câini a scăzut cu 20% în ultimele trei luni

Impactul statistic al activităţii hingherilor: numărul...

Autor: Mirabela Tiron

05.12.2013, 20:58 414

Numărul persoanelor muşcate de câini s-a redus la jumătate în ultimul an, arată bilanţul aferent lunii noiembrie din acest an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti. Un număr de 663 de oameni s-au prezentat la spital cu muşcături de câini luna trecută, faţă de cei aproape 1.200 înregistraţi în noiembrie anul trecut.

Statisticile arată că, de la începutul anului până în noiembrie, s-au prezentat la „Matei Balş“ circa 12.000 de persoane muşcate de câini, dintre care 2.356 de copii.

În septembrie, după evenimentul în urma căruia un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost muşcat de câini în Capitală, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), o instituţie subordonată Primăriei Bucureşti, a început să strân­gă câinii fără stăpân din Capitală. Primul efect al acestei iniţiative se vede deja pe hârtie în numărul în scădere al persoanelor muş­cate, însă fenomenul oamenilor muş­caţi de câini fără stăpân nu a fost eliminat. În ultimele trei luni, numărul persoanelor muşcate de câini a scăzut cu 20%.

Gabriel Colţan, medicul coordonator al centrului antirabic din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti, spune că săptămâna trecută s-au prezentat la spital 47 de persoane muşcate de câini, „cel mai mic număr de când lucrez eu în spital, de zece ani. Este adevărat şi că în lunile de iarnă se prezintă mult mai puţine persoane muşcate de câini faţă de lunile de vară, dat fiind că lumea iese mai puţin în parc şi interacţionează mai puţin cu câinii“. Colţan mai precizează că în lunile de vară se prezentau şi câte 40 de persoane pe zi cu muşcături de câini.

Marţi, Răzvan Băncescu, şeful ASPA, a declarat, citat de Mediafax, că în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie au fost adunaţi de pe străzi 4.178 de câini, dintre care 1.467 au fost adoptaţi de persoane fizice şi 1.509 de ONG-uri, iar alţi 156 sunt în curs de adopţie. ASPA are anul acesta un buget de 18,6 mil. lei (4,1 milioane de euro), dar nu găseşte o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Autoritatea operează două centre de adăpost pentru câini.

„În ultimele luni, numărul celor muş­caţi de câini a scăzut de când cu măsurile luate“, a declarat Gabriel Colţan de la institutul „Matei Balş“.

În perioada 1 ianuarie - 31 august, Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ a cheltuit 2,4 milioane de lei  (545.000 euro) pentru dozele de vaccin antirabic, antitetanic şi ser antirabic, potrivit datelor de pe site-ul spitalului. La această sumă se adaugă şi costul cu seringile şi alte consumabile. La costul cu tratamentul elementar (vaccin antirabic, antitetanic) se mai adaugă şi cel cu reconstrucţia prin chirurgie, în cazul în care pacientul muşcat de câine prezintă plăgi severe. Muşcăturile şi zgârieturile de animale sunt periculoase chiar şi atunci când produc leziuni minime. Ele pot produce diverse boli, precum rabia, adică turbarea, şi tetanosul.

Anul trecut, au fost muşcate de câini 14.530 de persoane (9.658 muşcaţi de câini fără stăpân), cel mai mare număr din ultimii opt ani. În 2004, bilanţul institutului „Matei Balş“ arăta circa 11.400 de persoane muşcate de câini (din care 6.700 muşcaţi de câini fără stăpân).

Pe 2 septembrie anul acesta, un copil de patru ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de maidanezi în apropiere de Parcul Tei. În 2006, un om de afaceri japonez a decedat după ce a fost atacat de un maidanez în Capitală.

În urma evenimentului din septembrie, când se estimau 64.000 de câini fără stăpân pe străzile Bucureştiului, Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul la legea privind câinii fără stăpân, ce permite eutanasierea câinilor care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO