Eveniment

Impozitarea bacşişurilor şi plafonarea plăţilor în numerar se vor aplica din acest weekend

Impozitarea bacşişurilor şi plafonarea plăţilor în...

Autor: Andra Oprescu

08.05.2015, 00:03 114

Clienţii care vor să lase bacşiş vor primi, începând cu data de 9 mai, un bon separat, după ce guvernul a decis să impoziteze aceste venituri cu 16%. Tot din data de 9 mai intră în vigoare şi legea privind plafonarea plăţilor în numerar.

Guvernul a estimat piaţa bacşişului undeva la 1,8 miliarde de lei anual şi a hotărât să impoziteze aceste venituri. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar.

În aceeaşi zi în care bacşişurile devin surse oficiale de venit intră în vigoare şi  legea care prevede limitarea plăţilor în numerar. Firmele vor putea face tranzacţii între ele realizate în numerar numai în limita a 5.000 lei/persoană zilnic, iar totalul nu trebuie să depăşească 10.000/zi. Firmele vor putea încasa bani în numerar de la persoane fizice doar în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Încasările şi plăţile între persoanele fizice vor fi şi ele plafonate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO