Eveniment

Impozitele pe case si terenuri cresc de anul viitor

18.02.2009, 19:20 38

Actualizarea bazei de calcul a impozitelor pe cladiri si terenuri, prin indexare cu inflatia sau la pretul pietei, va fi aplicabila numai de la 1 ianuarie 2010 si nu in acest an, a declarat directorul de politici fiscale si bugetare locale din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Daniel Marinescu.

"Indiferent cum se va actualiza baza de calcul, prin indexare cu rata inflatiei de pe ultimii trei ani sau prin raportare la preturile de piata, noile niveluri vor fi aplicate doar de la 1 ianuarie 2010. Nu se pune problema sa creasca aceste impozite in 2009, pentru ca nici Codul fiscal nu permite", a spus Marinescu. El a aratat ca prin indexarea cu rata inflatiei valoarea impozabila a cladirilor, terenurilor si mijloacelor fixe, dar si valoarea amenzilor va creste cu 20,49%, comparativ cu nivelurile stabilite prin Hotararea de Guvern 1.514 din 2006. Potrivit oficialului MAI, administratiile locale pot sa adauge maxim 20% peste valoarea indexata.
In ceea ce priveste actualizarea prin raportarea la pretul pietei, Marinescu a aratat ca aceasta nu poate fi realizata decat dupa ce grila aplicata de notari va fi ajustata, avand in vedere ultimele reduceri de preturi de pe piata.
"Aplicarea unei baze ajustate in acest an pentru impozitarea cladirilor si terenurilor s-ar fi putut face doar daca preturile de baza ar fi fost actualizate anul trecut", a precizat Marinescu.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat recent ca valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor, pe baza careia se stabilesc nivelul impozitelor achitate de populatie si firme, va creste cu 24,3%, dupa ce a fost mentinuta la acelasi nivel in ultimii ani.
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO