Eveniment

Impozitul de 5% pe dividende, aprobat şi se aplică de la 1 ianuarie

Impozitul de 5% pe dividende, aprobat şi se aplică de...

Autor: Iulian Anghel

28.10.2015, 00:07 3944

Guvernul a aprobat ieri prin ordonanţă de urgenţă re­du­cerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% înce­pând cu 1 ianuarie 2016, devansând astfel cu un an apli­ca­rea mă­surii care, în Codul fiscal promulgat de preşedinte în sep­tem­brie, era prevăzută a fi luată începând cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit estimărilor, guvernul va pierde în jur de 1,5 miliarde de lei la buget, anual. Dividendele se plătesc în anul următor realizării profitului, prin urmare aplicarea măsurii de la 1 ianuarie 2016 nu va afecta bugetul pe anul următor, ci pe cel din 2017.

În proiectul de buget pe anul acesta, bugetul mizează pe venituri din dividende de 2,3 miliarde de lei (cu o cotă de impozitare de 16%), ceea ce înseamnă că a estimat că, pen­tru profiturile din 2014, com­paniile plătesc în acest an di­vi­dende de peste 14 mi­liar­de de lei (3 mld. euro). Im­po­zitul pe profit plătit în 2014 a fost de 12,3 miliarde de euro.

Potrivit celor decise ieri, divi­dendele distribuite per­soa­nelor fizice şi juridice ro­mâ­ne, precum şi dividendelor ob­ţinute, din România, de per­soane nerezidente vor fi im­pozitate cu 5%, de la 1 ianuarie 2016.

„Această măsură urmăreşte, în special, obţinerea unor efec­te economice pozitive prin creşterea volumului de in­ves­tiţii şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc“, a declarat ieri ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO