Eveniment

Impozitul pe profit: minus 1,8 mld. lei în estimările de venituri

Impozitul pe profit: minus 1,8 mld. lei în estimările...

Autor: Iulian Anghel

11.09.2017, 00:07 429

Estimarea de venituri din impozitul pe profit a fost redusă în prima rectificare bugetară cu aproape 1,8 miliarde de lei, situaţie ce ar putea apărea drept extrem de curioasă, având în vedere că economia creşte puternic.

Veniturile bugetului din impozitul pe profit au însemnat anul trecut 15,5 miliarde de lei - 2% din PIB şi 7% din veniturile bugetare - în creştere cu 11,7% faţă de anul precedent. În primele şapte luni din 2017 veniturile din impozitul pe profit au scăzut însă cu 4,4%, în ciuda unei creşteri economice aproape neverosimile, ce s-a apropiat de 6% în primul semestru. Astfel, veniturile din impozitul pe profit au fost de 10 miliarde de lei, faţă de 10,5 miliarde de lei în primele şapte luni din 2016.

Prima rectificare bugetară a luat în calcul acest aspect şi a diminuat estimările de venituri din impozitul pe profit cu 1,78 de miliarde de lei (minus 2 mld. lei impozitul pe profit al agenţilor economici şi plus 284 mil. lei de la bănci). Există o întreagă polemică legată de impozitul pe profit plătit de companii şi bănci - în contextul în care premierul Mihai Tudose şi ministrul finanţelor Ionuţ Mişa au acuzat băncile că exportă o parte a profitului fără a plăti taxe. A crescut „consolidarea fiscală”?

Nici Finanţele şi nici Fiscul nu au explicat. Este de amintit însă schimbarea legislaţiei care a permis microîntreprinderilor să opteze pentru impozitul pe cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit. Sunt peste 9.000 de companii care au trecut de la sistemul pe plată a impozitului pe profit la impozitul pe cifra de afaceri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO