Eveniment

In asteptarea programului "Rabla", piata auto a scazut cu aproape 70% in ianuarie

In asteptarea programului "Rabla", piata auto a scazut cu aproape 70% in ianuarie

Constantin Stroe, presedintele ACAROM

02.02.2009, 19:45 28

Vanzarile de autoturisme au inregistrat in luna ianuarie cea mai puternica scadere din ultimii zece ani, de aproape 70% la aproximativ 6.300 de unitati, potrivit jucatorilor din piata auto.

"Daca in luna decembrie vanzarile de masini au scazut cu 54%, in ianuarie piata s-a prabusit cu 68%. Autoritatile au declarat ca la inceputul lunii februarie va fi demarat programul de innoire a parcului auto, dar acest lucru a fost intarziat si cel mai probabil programul REMAT va porni in martie", a declarat pentru ZF Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedintele Automobile Dacia. Programul de reinnoire a parcului auto trebuia sa demareze la 1 ianuarie 2009.
"La ora actuala totul depinde de ministrul mediului, care trebuie sa aprobe ordinul pentru inceperea programului REMAT. Cel mai devreme programul poate fi demarat in doua saptamani de la semnare", a spus Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Potrivit proiectului de buget pe 2009, anul acesta programul de reinnoire a parcului auto va fi extins la 60.000 de autoturisme, fata de 40.000 anul trecut, iar prima de casare va fi majorata de la 3.000 de lei in 2008 la 3.800 de lei. In plus, varsta medie a autoturismelor care vor putea fi casate a scazut de la 12 la 10 ani (se ia in considerare data primei inmatriculari in Romania).
Anul trecut, din cauza lansarii tarzii a programului, la 1 iunie, aproape un sfert din masinile incluse in program nu au fost cumparate.
"Din totalul celor 40.000 de autoturisme ce urmau a fi decontate in cadrul programului, 9.534 au ramas neutilizate", potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit aceleiasi surse, cele mai multe masini ramase nealocate au fost Skoda, Volkswagen, Audi si Seat, marci importate de Porsche Romania, numarul acestora fiind de 2.082 de unitati, in timp ce Dacia a vandut aproape in totalitate volumul de 6.799 de unitati alocate in prima si a doua parte a programului.
Vanzarile de autoturisme au scazut anul trecut cu 14%, la 270.995 de unitati, din cauza importurilor masive de masini second-hand, avantajate de taxa de poluare intrata in vigoare la 1 iulie si de criza financiara care a dus la scumpirea creditelor in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit statisticilor APIA. Cea mai puternica scadere, de peste 50%, a fost inregistrata la nivelul lunii decembrie.
In conditiile in care vanzarile Dacia nu vor reveni in prima parte a anului la un nivel normal - 10.000 de masini lunar -, reprezentantii constructorului local au anuntat ca ar putea disponibiliza pana la 4.000 de angajati, in urma inchiderii unui schimb de productie. Aceasta decizie ar putea afecta posturile a peste 16.000 de persoane care lucreaza in cadrul facilitatilor de productie ale furnizorilor de componente. In ultimele luni ale anului trecut vanzarile Dacia au scazut cu pana la 70%.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO